Marius Budăi: Pensiile speciale nu pun în pericol PNRR
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Declarațiiile ministrului Muncii privind pensiile speciale capătă diverse forme de la o săptămână la alta.

Marius Budăi a afirmat azi, marți, 6 decembrie 2022, că au demarat dezbaterile într-o comisie tripartită și că au avut loc în prima parte a zilei discuții cu reprezentanți ai Băncii Mondiale după care vor avea loc discuții și cu specialiști ai Comisiei Europene: ”Continuăm aceste discuţii pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm nişte date de la ministerele implicate cu aceste legi, să avem și ultima analiză şi un ultim studiu de impact. Cu siguranță că suntem pe drumul cel bun”, a explicat ministrul și a continuat spunând că: ”Din discuţiile pe care le-am avut cu Comisia, nu suntem legaţi atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legaţi de a discuta transparent. Comisia a apreciat că am prezentat personal, transparent ieri proiectul, articol cu articol printr-un video-call, împreună cu Banca Mondială și Comisia Europeană. Este mai important să ajungem la un acord final cu Comisia Europeană, decât să ne grăbim”. 

Marius Budăi a mai afirmat că Legea există și că este posibil ca aceasta să fie aprobată și chiar publicată în Monitorul Oficial: ”Legea va fi cât de repede depusă în Parlament. Aștept discuțiile finale cu Comisia. Cu siguranţă nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie, pentru că noi vorbim de cererea de finanţare 3. Comisia chiar a spus că ne recomandă să nu ne grăbim, ne mulțumește că am fost deschiși la dialog și să discutăm până ajungem la un acord final”, a afirmat ministrul. 

Oficialul a mai punctat și că pensiile militare sunt incluse în lege și că: ”Am demonstrat Comisiei Europene că pensiile militare au trecut deja prin două reforme [...]. Cu siguranță îndeplinim și cu pensiile militare toate prevederile din PNRR”, a declarat ministrul muncii.

Săptămâna trecută, ministrul Muncii declara că nicio pensie nu va mai depăși venitul din activitate

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut mai multe precizări, săptămâna trecută, legate de reforma pensiilor și implicit și despre ce se va întâmpla cu pensiile speciale, într-un interviu pentru Știrile TVR.

Oficialul a precizat că pensia nu va mai depăși venitul obținut de salariat în perioada de activitate, acest lucru fiind doar unul dintre seria de modificări care vor fi efectuate în cadrul reformei pensiilor.

Soluția privind reglementarea pensiilor speciale trebuie găsită până la terminarea anului curent.

Guvernul are obligația prin angajamentul din PNRR să găsească soluții pentru reforma pensiilor acest lucru fiind și un jalon important din program.

Marius Budăi a confirmat aplicarea a două recomandări făcute de Banca Mondială și anume calcularea tuturor pensiilor să fie făcută în funcție de contributivitate cât și existența unui stagiu minim de cotizare.

Reforma ar viza schimbarea modului de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

Marius Budăi, ministrul Muncii a precizat la TVR că: "Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii."

Citește și:

Pensii militare și pensii speciale. Ce se va întâmpla în 2023

Schimbări peste schimbări, modificări peste modificări. Anul 2023 vine cu tot felul de surprize, pentru unii plăcute, pentru alții mai puțin plăcute. 

Recent, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere un proiect de OUG, care va deveni cu siguranță celebru prin noutățile pe care le aduce. Printre multe altele, documentul anunță că, în 2023, pensiile militare mai mici de 10.000 de lei urmează să fie majorate în mod diferențiat. În schimb, anumite pensii speciale urmează să fie „înghețate” anul viitor, conform aceluiași proiect.

Este adevărat că, pentru a intra în vigoare și, implicit, pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. 

Prevederile sunt însă prevederi și ele trebuie cunoscute. În privința pensiilor militare ale căror cuantumuri brute au fost recalculate, stabilite și/sau actualizate până la data de 31 decembrie 2017 (și ulterior indexate), ele vor fi indexate din oficiu, în 2023, după cum urmează:... Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel