Conform documentului ”angajatorii majorează voluntar, oricând în perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, în executare la data de 1 iunie 2022, ce prevăd un nivel al salariului de bază lunar brut la aceeași dată, fără a include sporuri și alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tară garantat în plată stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 1.071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat la Antena 3 că: ”Este o măsură pe care deja am luat-o ţinând cont de ceea am spus în programul Sprijin pentru România şi anume acea majorare voluntară de 200 de lei fără ca să fie taxaţi de către stat. Este o măsură pusă la dispoziţia mediului privat acolo unde îşi permit să mărească veniturile salariaţilor ţinând cont de evoluţia preţurilor, dar nici să creăm o obligaţie şi nici să mai taxeze statul această sumă pentru că traversăm o situaţie nu tocmai fericită”.
Întrebat ce se întâmplă în cazul angajatorilor din mediul privat, oficialul a explciat că: ”Acolo unde angajatorii îşi vor permite această creştere intermediară până la o creştere a salariului minim o vor acorda angajaţilor pentru că sunt şi dumnealor interesaţi să îşi păstreze angajaţii într-o piaţă concurenţială tot mai dură. (...) Vor adăuga această sumă la salariul de bază, această sumă se va regăsi direct în plata netă a angaţilor pentru că această sumă nu va fi taxată suplimentar, dar nici nu va fi oprită nicio taxă”.
De ce nu primesc toți salariații cei 200 de lei
Guvernul a decis acordarea unui supliment salarial pentru o perioadă determinată de timp însă numai pentru o parte din angajați.
Cine va primi majorarea netaxabilă de 200 de lei
Potrivit OUG nr. 67/2022, angajatorii pot acorda cei 200 de lei angajaților pe care îi plătesc cu minimum pe economie însă acest lucru nu este o obligație.
Pe de altă parte, angajatorii vor putea decide ca numai unora dintre salariații care sunt plătiți cu minimum pe economie să primească majorare, lucru care va părea discriminatoriu pentru cei care nu vor beneficia de această suplimentare.
Ceea ce pot face angajații care se simt discriminați este să ceară explicații cu privire la acordarea preferențială a măririi, iar, dacă nu le primesc, să se adreseze, de ce nu, Inspecției Muncii.
La ce trebuie să fie atenți angajații
Dacă primesc cei 200 de lei, angajații trebuie să fie atenți ca suma să fie trecută oficial în scripte altfel se va considera că banii sunt plătiți ”la negru”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...