Măsură istorică adoptată de autoritățile Băncii Canadei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Orice detaliu devine interesant
Orice detaliu devine interesant
O decizie care vine pe fondul criticilor lansate la adresa instituției.

Banca Centrală a Canadei a publicat pentru prima dată procesul-verbal al reuniunii privind politica sa monetară, în condițiile în care instituția se străduiește să recâștige încrederea mediului de afaceri și al populației, încredere pierdută pe durata luptei împotriva inflației de anul trecut. 

Așa ceva nu se întâmplă foarte des în Canada

Așa ceva nu vezi foarte des în Canada, unde Banca Centrală a fost supusă unui atac venit din partea celor care i-au criticat modul în care și-a desfășurat activitatea, inclusiv din partea liderului opoziției conservatoare Pierre Poilievre, care a reproșat instituției modul eronat de evaluare a inflației. În acest context s-a cerut mai multă transparență privind procesul decizional al Băncii. 

Notă discordantă

Deși inflația reprezintă o problemă globală, Banca Canadei a făcute notă discordantă față de celelalte bănci centrale mondiale, inclusiv față de Rezerva Federală a SUA, Banca Angliei și Banca Centrală Europeană, prin faptul că nu a furnizat detalii privind desfășurarea ședințelor.

În urma unei examinări efectuate de Fondul Monetar Internațional, banca centrală a acceptat o recomandare cheie și a fost de acord să publice „un rezumat al deliberărilor”, similar proceselor verbale date publicității de alte bănci centrale.

Prin urmare, miercuri, banca a publicat procesul-verbal al reuniunii sale din ianuarie, în cadrul căreia s-a decis majorarea cu 25 de puncte de bază a dobânzii cheie, care a ajuns, astfel, la 4,5%. Tot atunci s-a anunțat că, probabil, vor mai exista asemenea creșteri pe viitor. 

Orice detaliu devine interesant

Raportul de 98 de pagini al FMI, care urmează unei revizuiri voluntare cu Banca Canadei, include 10 recomandări, inclusiv ca banca să publice rezumate ale deciziilor sale privind ratele și să ofere mai multă transparență cu privire la „colaborările bilaterale” cu guvernul.

Deciziile privind dobânda de politică monetară ale Băncii Canadei sunt luate prin consens, iar raportul de miercuri ar putea să nu răspundă așteptărilor unor analiști cu privire la expunerea la dezacord.

Dar într-un moment în care piețele analizează fiecare cuvânt venit din partea băncilor centrale, studiind cu atenție toate documentele publicate, orice detaliu despre modul în care guvernatorul Tiff Macklem și colegii săi de consiliu au decis că este timpul să apese butonul bodânzii devine interesant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik

pixel