Măsuri adoptate în ședința de Guvern
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Guvernul a adoptat în ședința de azi o serie ordonanțe și hotărâri.

Iată câteva dintre cele mai importante măsuri 

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, reorganizarea activității acesteia precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative

Actul normativ aprobă o serie de măsuri necesare pentru consolidarea capacității instituționale a Agenției Naţionale de Administrare Fiscala (ANAF). 

Reorganizarea ANAF va conduce la creșterea eficienței colectării veniturilor la bugetul general consolidat și asigurarea unei coordonări integrate a activității administrației fiscale în acțiunea de combatere a fraudei și evaziunii fiscale.

Se va reorganiza activitatea Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF). Activitatea operativă a DGAF se așază pe structuri județene de antifraudă fiscală, măsură care va duce la eficientizarea activității, operativitatea verificărilor și creșterea calității controalelor. 

Totodată, pentru ANAF și Autoritatea Vămilor din România, care au atribuții de prevenire și combatere a evaziunii fiscale și a fraudei fiscale și vamale, se prevede achiziționarea de dotări corespunzătoare, pentru îndeplinirea responsabilităților și a misiunilor stabilite prin Sistemul naţional RO e-Sigiliu.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1.235/2022 privind aprobarea distribuţiei bugetului aferent reformelor şi investiţiilor finanţate prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă al României pentru fiecare coordonator de reformă şi/sau investiţii

Actul normativ aprobat vizează modificarea bugetului multianual aferent reformelor și investițiilor asumate prin PNRR, pentru a se asigura predictibilitate, precum și posibilitatea disponibilizării sumelor primite de la Comisia Europeană aferente asistenței financiare nerambursabile și rambursabile, raportat la nevoile coordonatorilor în vederea asigurării unei bune gestiuni financiare.

Bugetul aferent reformelor și investițiilor finanțate prin PNRR în cuantum de 28.508.208.514 euro va fi repartizat, astfel: 13.566.055.514 euro asistență financiară nerambursabilă și 14.942.153.000 euro asistență financiară rambursabilă, după următoarea structură: componenta, reforma/investiția, instituția responsabilă, alocare financiară (euro) exclusiv TVA, asistență financiară nerambursabilă/rambursabilă către coordonatori de reforme și/sau investiții.

Modificarea este necesară având în vedere faptul că perioada de implementare a PNRR este 31 august 2026/31 decembrie 2026 pentru implementarea măsurilor din noul REPowerEU.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Aranjamentului Administrativ, semnat la 22 iulie 2022, la Podgorica, de aplicare a Acordului între România şi Muntenegru în domeniul securităţii sociale, semnat la 22 iulie 2022, la Podgorica

Aranjamentul Administrativ stabileşte modalitatea de aplicare a Acordului între România şi Muntenegru în domeniul securităţii sociale, modul de colaborare între autorităţile şi instituţiile naţionale responsabile cu determinarea legislaţiei de securitate socială aplicabilă și cu acordarea prestaţiilor, precum şi modalităţile de instrumentare a cererilor de acordare a prestaţiilor. 

Prin Aranjamentul Administrativ sunt desemnate atât organismele de legătură, cât și instituţiile responsabile pentru aplicarea Acordului pentru fiecare risc de securitate socială. În baza Aranjamentului Administrativ, organismele de legătură ale celor două state convin formularele necesare pentru aplicarea Acordului. 

Acordul dintre cele două state în domeniul securității sociale se va aplica, în cazul României, legislației privind indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii, indemnizația de maternitate, pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate, pensia de urmaș acordate în sistemul public de pensti, prestaţiile în natură în caz de boală şi maternitate, prestaţiile în natură şi în bani în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, ajutorul de deces acordat în sistemul public de pensii, indemnizaţia de şomaj, alocația de stat pentru copil.

Pentru Muntenegru, Acordul se va aplica legislaţiei privind asigurarea de sănătate, protecţia sănătăţii şi maternitate; asigurări de pensii şi de invaliditate; asigurare în caz de accidente de muncă şi boli profesionale; indemnizaţie de şomaj; alocaţia pentru copii.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea plăţii cotizaţiei anuale de participare a României în calitate de membru afiliat la Asociaţia Internaţională a Securităţii Sociale (ISSA) pentru anul 2024

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea cuantumului şi a plăţii contribuţiei anuale de participare a României la Conferinţa de la Haga de Drept Internaţional Privat, pentru anul financiar 1 iulie 2023-30 iunie 2024

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...


pixel