Măsurile lui Câciu au dus munca de la gri la negru. Număr record de persoane care lucrau la negru în septembrie
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Câciu
Adrian Câciu
Zilele trecute, după o ședință de guvern, ministrul Adrian Câciu a fost întrebat de reporteri de ce crede că a scăzut numărul contractelor part time iar aficialul a afirmat că mediul de afaceri a înțeles și că s-au încheiat contracte full time.

Însă, Inspecţia Muncii a identificat în septembrie peste 1.500 de persoane, un numer record, care desfăşurau muncă nedeclarată în luna septembrie şi a aplicat amenzi, în valoare de peste 10 milioane de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

"Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat, în perioada 2 - 29.09.2022, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 10.178.300 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate 4.287 avertismente şi au fost dispuse 10.180 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate. În luna septembrie, au fost identificate 1.551 persoane desfăşurând muncă nedeclarată. Dintre acestea, 1.379 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 117 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 5 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 50 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time", se precizează în comunicatul Inspecţiei Muncii remis vineri AGERPRES.

Potrivit inspectorului general de stat Dantes Nicolae Bratu, în luna septembrie s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Acesta a atras atenţia că incidenţa muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare şi să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate.

"Luna septembrie a venit cu un record negativ: cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă le-au aplicat angajatorilor amenzi în cuantumul maxim prevăzut de lege, însă impactul social negativ al muncii nedeclarate şi subdeclarate ne afectează pe toţi. Având în vedere contextul actual în care incidenţa muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare şi să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, am intensificat cooperarea cu toate instituţiile cu responsabilităţi pe piaţa muncii şi cu partenerii sociali, în vederea schimbului de informaţii pentru identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi subdeclarate. Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecinţelor sociale şi economice grave pe care le produce, cu efecte negative pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung, atât pentru individ, cât şi pentru societate, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială, de aceea, indiferent de statutul fiecăruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii, nu încurajaţi muncă nedeclarată sau subdeclarată!", a precizat Dantes Nicolae Bratu.

Citește și: 

Impozit uriaș pentru peste un milion de angajați români! Cine va plăti mai mult de la 1 august

Mai sunt patru zile până când intră în vigoare noile măsuri fiscale. Printre altele, se scumpesc țigările și alcoolul, pentru că a fost mărită acciza. Însă scandal este pe impozitarea contractelor part-time.

În doar patru zile vom vedea modificări în ceea ce privește impozitarea contractelor part time. În acest moment, în România sunt peste un milion de astfel de contracte, însă de la 1 august numărul acestora ar putea să se înjumătățească. Și asta deoarece impozitarea contractelor part-time va crește. 

Dacă în acest moment vorbim despre o impozitare pentru o oră, pe un contract part-time, de 119 lei, iar pentru două ore de 238 de lei, de la 1 august această impozitare va ajunge până la 1083 de lei. 

Și nu este singura modificare care va avea loc începând cu data de 1 august. Va crește inclusiv impozitarea pentru băuturi. Atât pentru băuturile alcoolice, dar și pentru cele cu un conținut ridicat de zahăr și țigarete. Citește mai mutl AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel