Mediul de afaceri, "dominat" de firme străine. ONRC, cifrele momentului după dezvăluirea lui Mohammad Murad
Autor: Giorgiana Croitoru
Data publicării:
Firmele româneşti pot folosi Ciprul ca bază pentru afaceri în regiune / Foto: Pexels
Firmele româneşti pot folosi Ciprul ca bază pentru afaceri în regiune / Foto: Pexels
Potrivit ONRC, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2021, cu 43,8%.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2021, cu 43,8%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 5.871 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de Agerpres.

Cele 5.871 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 47,941 milioane de dolari, cu 85,1% mai mare faţă de cel al firmelor înmatriculate în 2020, de 25,906 milioane de dolari.

În decembrie 2021, au fost înmatriculate 587 de societăţi cu participare străină la capital. În funcţie de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (27,6% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (25,21%) şi transport, depozitare şi comunicaţii (12,61%).

La finele lunii decembrie 2021, în România existau 236.847 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 64,55 miliarde de dolari.

Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 50.625 (capital subscris de 3,906 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,367 miliarde de dolari, în 5.681 de firme. 

"Asta e problema noastră numărul 1! Lucrul ăsta se repetă de 10-15 ani". Mohammad Murad rupe tăcerea

 

Într-un interviu pentru DC NEWS și DC BUSINESS, întrebat care este sprijinul pe care l-au primit de la autorități și la Ministerul Turismului, Mohammad Murad a spus că: "avem un Minister nou înființat. Guvernul trecut nu am avut Minister. Aici depinde de persoane și dacă au persoana potrivită pe care să o pună la un astfel de Minister.

Norocul nostru este acum că avem Minister al Turismului și IMM (n.r. MAT – Ministerul Antreprenoriatului și Turismului) și am fost sprijiniți. Din cele întâmplate și promise în 2020 ne-au dat o parte din bani, undeva la 20% din pierderile pe care le-am avut. Sunt binevenite și acești 20%, ne bucură foarte mult că am primit o gură de oxigen, dar cred că față de alte țări europene nu ne putem compara.

Asta e problema noastră numărul 1! Că întotdeauna suntem îndrumați să devenim o țară europeană, dar printr-o singură latură, cea de stat, latura de legi și mai puțin pe latura cea mai importantă, că suntem o țară capitalistă, adică zona de afaceri. 

Eu acum vreo trei, patru ani de zile am avut o experiență în care am pus pe hârtie, erau două pagini... una despre fondurile date de Guvern nerambursate, ajutor de stat și am făcut o separare pe care am dreptul să o fac. Pe o hârtie era capitalul străin și multinaționalele care sunt binevenite în țară și fără care nu se poate, pentru că avem nevoie ca să fim mai credibili.

Pe a doua pagină erau firmele românești. Nicio companie românească nu a primit niciun ajutor din partea statului, față de multinaționale care au primit. Au fost peste 21 de companii cu capital străin care au primit ajutor. Lucrul ăsta se repetă de 10 - 15 ani. Aici trebuie să punem punct!".

"Firmele românești nu sunt doar firme care fac evaziune fiscală. Sunt care fac... și firme străine, și firme românești. Dar noi nu suntem credibili în piață! E un lucru pe care nu-l înțeleg. M-aș bucura foarte mult să văd măcar o dată în 360 de zile un prim-ministru, un președinte care să facă o vizită la firme cum a făcut Merkel ani de zile. Să se ducă la firmele românești pentru susținere morală", a completat omul de afaceri, în exclusivitate pentru DC BUSINESS și DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel