Mediul de afaceri se pregătește de impact. Elena Cristian: România nu are o strategie de criză pe termen lung
Autor: DCBusiness Team | 27 noi 2022, 15:10
Mediul de afaceri se pregătește de impact. Elena Cristian: România nu are o strategie de criză pe termen lung
Mediul de afaceri se pregătește de impact. Elena Cristian: România nu are o strategie de criză pe termen lung
Elena Cristian, analist economic, a criticat lipsa unei strategii la nivelul guvernului în contextul în care se apropie iarna.

Vorbind inclusiv de pregătirile pentru o eventuală, dar puțin probabilă pană energetică, Elena Cristian admite că trebuie să fie informații pe care Guvernul să le țină la secret, lucru normal de altfel, dar problema e că la noi nu există o strategie pe termen lung și ne lăsăm la mâna divinității sau hazardului.

„Cu siguranță sunt anumite informații care sunt ținute cumva secrete și e normal să se întâmple așa, în cazul în care ele țin de siguranța națională”, e de părere Elena Cristian, care a criticat însă strategia decidenților. Ea atrage atenția că „nervii oamenilor sunt întinși la maximum” și se declară șocată de știrea în care se anunța că la un loc de joacă pentru copii mai mulți adulți s-au luat la bătaie.

„E clar că totul vine pe fondul problemelor, a tot ceea ce se întâmplă, pe fondul facturilor, scumpirilor, pe fondul nenorocirilor în lanț, crizei care nu se mai termină”, a adăugat Elena Cristian.

„Unele informații trebuie ținute cumva la secret, dar ceea ce nu trebuie ținut la secret și nu sunt de acord cu așa ceva, e strategia. Mie mi se pare că cei care ne conduc habar nu au ce se va întâmpla peste o lună, peste două, trei. Nu știu cum vor evolua lucrurile și nu lucrează precum se face în alte state, pe scenarii. Dacă va fi o iarnă grea, dacă va fi o iarnă blândă, dacă războiul se va termina sau va fi înghețat cu efecte pe termen lung de câțiva ani. Noi nu avem aceste strategii”, a arătat Elena Cristian, într-o intervenție la România TV.

Strategia românească, apel la divinitate: Doamne ajută să fie o iarnă blândă

Aceasta a analizat modul defectuos în care decidenții politici fac strategia României și a făcut o paralelă cu perioada secetei.

„La noi există depozitele de gaze pline, dar îmi amintesc că în ultimii 30 de ani de fiecare dată când vorbeam despre agricultură spuneam Doamne ajută să plouă, dar niciodată nu s-a discutat în mod concret ce facem cu sistemele de irigații și cum facem ca acestea să acopere suprafețele agricole. Acum ne rugăm să fie iarna blândă, deoarece cu cât e mai blândă iarna cu atât vom trece mai ușor peste și vom vedea ce se va întâmpla în primăvară”, a precizat Elena Cristian.

„Nu, nu așa trebuie să stea lucrurile! Pentru că vorbim de o perioadă lungă de timp, de un posibil război înghețat, de companii și economie. Companiile lucrează pe scenarii de impact. Discutam cu oameni de afaceri care mi-au spus că se apropie impactul, că va fi o criză de lungă durată și trebuie să lucrăm pe scenarii negre”, a încheiat analistul economic, potrivit DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe