Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Pe hârtie totul sună frumos. Sistemul e-TVA reprezintă o schimbare semnificativă în direcția modernizării și digitalizării sistemului fiscal din România.
Integrarea datelor
Sistemul e-TVA integrează datele provenite din e-Factura și e-Case de marcat pentru a automatiza procesul de generare a deconturilor de TVA. Această integrare simplifică și eficientizează procesul de completare a deconturilor.
Implementarea e-TVA se va desfășura etapizat, cu termene stabilite pentru utilizarea și/sau implementarea modulelor de valorificare a datelor și informațiilor furnizate prin intermediul sistemelor informatice. Această abordare permite o tranziție treptată către noul sistem.
Prim aceast nou sistem se dorește și combaterea evaziunii fiscale. Ordonanța include măsuri legislative eficiente pentru combaterea evaziunii fiscale. Se urmărește creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare și reducerea pierderilor la bugetul de stat prin dezvoltarea unor sisteme informatice naționale.
Sisteme informatice de interes strategic național
Anumite sisteme informatice, precum RO e-Transport, RO e–Sigiliu, e-SAF-T, e-Case de marcat electronice și e-TVA, sunt considerate sisteme de interes strategic național. Acestea sunt esențiale pentru urmărirea evoluției incasarilor la bugetul general consolidat și pentru administrarea fiscală eficientă.
Calendarul de digitalizare ANAF stabilește termene pentru utilizarea și/sau implementarea modulelor de valorificare a datelor pentru diferite sisteme, inclusiv e-TVA, care are termenul de implementare stabilit pentru 1 august 2024.
Este prevăzută și dezvoltarea și operationalizarea unui Hub Financiar la nivelul Ministerului Finanțelor, care va juca un rol important în utilizarea și implementarea modulelor de valorificare a datelor și informațiilor furnizate prin sistemele informatice.
Totodată se vor crea entități specializate, precum evidenta operativa a veniturilor din digitalizare la nivelul ANAF și Comisia Centrala de Monitorizare a Executiei Veniturilor Bugetare la nivelul Ministerului Finanțelor pentru gestionarea și monitorizarea veniturilor suplimentare rezultate din utilizarea sistemelor informatice.
Prin aceste măsuri, se vizează nu doar simplificarea proceselor fiscale, dar și creșterea eficienței, colectarea corectă a veniturilor bugetare și combaterea evaziunii fiscale într-un mod modern și digital.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...