Mediul de afaceri trebuie să se pregătească sufletește pentru o nouă ”aventură”: e-TVA
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Om de afaceri exasperat / Foto: Freepik
Om de afaceri exasperat / Foto: Freepik
Mediul de afaceri din România, după șocul creat de e-Factura, va trebui să facă față, începând cu această vară și la implementarea sistemului e-TVA.

Pe hârtie totul sună frumos. Sistemul e-TVA reprezintă o schimbare semnificativă în direcția modernizării și digitalizării sistemului fiscal din România.

Integrarea datelor

Sistemul e-TVA integrează datele provenite din e-Factura și e-Case de marcat pentru a automatiza procesul de generare a deconturilor de TVA. Această integrare simplifică și eficientizează procesul de completare a deconturilor.

Implementarea e-TVA se va desfășura etapizat, cu termene stabilite pentru utilizarea și/sau implementarea modulelor de valorificare a datelor și informațiilor furnizate prin intermediul sistemelor informatice. Această abordare permite o tranziție treptată către noul sistem.

Prim aceast nou sistem se dorește și combaterea evaziunii fiscale. Ordonanța include măsuri legislative eficiente pentru combaterea evaziunii fiscale. Se urmărește creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare și reducerea pierderilor la bugetul de stat prin dezvoltarea unor sisteme informatice naționale.

Sisteme informatice de interes strategic național

Anumite sisteme informatice, precum RO e-Transport, RO e–Sigiliu, e-SAF-T, e-Case de marcat electronice și e-TVA, sunt considerate sisteme de interes strategic național. Acestea sunt esențiale pentru urmărirea evoluției incasarilor la bugetul general consolidat și pentru administrarea fiscală eficientă.

Calendarul de digitalizare ANAF stabilește termene pentru utilizarea și/sau implementarea modulelor de valorificare a datelor pentru diferite sisteme, inclusiv e-TVA, care are termenul de implementare stabilit pentru 1 august 2024.

Este prevăzută și dezvoltarea și operationalizarea unui Hub Financiar la nivelul Ministerului Finanțelor, care va juca un rol important în utilizarea și implementarea modulelor de valorificare a datelor și informațiilor furnizate prin sistemele informatice.

Totodată se vor crea entități specializate, precum evidenta operativa a veniturilor din digitalizare la nivelul ANAF și Comisia Centrala de Monitorizare a Executiei Veniturilor Bugetare la nivelul Ministerului Finanțelor pentru gestionarea și monitorizarea veniturilor suplimentare rezultate din utilizarea sistemelor informatice.

Prin aceste măsuri, se vizează nu doar simplificarea proceselor fiscale, dar și creșterea eficienței, colectarea corectă a veniturilor bugetare și combaterea evaziunii fiscale într-un mod modern și digital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică

La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit...

Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri

Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de...

Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22...

Ministrul Mediului anunță când vor începe programele Rabla

Mircea Fechet a oferit explicațiile necesare. Ce spune...

Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă

Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la...

Vocea românilor. Cât costă mâncarea pentru o zi VIDEO

Costul vieții în România este o temă care preocupă mulți...

De ce renunță românii la produsele ECO

Mai mult de jumătate din consumatorii de produse ECO au...

Creștere de 20,5% a afacerilor din comerţul cu autovehicule

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu...


pixel