Meta, dată în judecată de 42 de state americane pentru funcțiile care creează dependență
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mark Zuckerberg / Grafică: DCBusiness
Mark Zuckerberg / Grafică: DCBusiness
Zeci de state americane au dat în judecată Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, susținând că a alimentat o criză de sănătate mintală în rândul tinerilor.

Cererile legale, depuse în instanțele federale și statale de către procurori generali republicani și democrați, acuză gigantul social media al lui Mark Zuckerberg că a integrat în mod intenționat în platformele sale funcții care creează dependență.

Meta a vizat tinerii, se susține, prin proiectarea algoritmilor săi, a alertelor și a sistemelor de notificare, în timp ce caracteristici precum "like-urile" și filtrele foto ar promova dismorfia corporală în rândul adolescenților, în special al fetelor.

În ceea ce reprezintă o amenințare serioasă la adresa modelului de afaceri al Meta, state precum California, Arizona și Nebraska au intentat un proces comun la tribunalul federal din California, după o investigație bipartizană asupra companiei. Alte state, precum și Washington DC, au depus plângeri separate.

"Meta a exploatat tehnologii puternice și fără precedent pentru a atrage, implica și, în cele din urmă, prinde în capcană tinerii și adolescenții", se arată în plângerea din California. "Motivul său este profitul și, în încercarea de a-și maximiza câștigurile financiare, Meta a indus în mod repetat în eroare publicul cu privire la pericolele substanțiale ale platformelor sale de socializare. A ascuns modalitățile prin care aceste platforme exploatează și manipulează consumatorii săi cei mai vulnerabili: adolescenții și copiii."

Meta este acuzată că a ignorat daunele pe care le-a provocat tinerilor și că s-a angajat într-un "comportament înșelător și ilegal, încălcând legile federale și de stat".

Acțiunea în instanță urmărește o serie de remedii, inclusiv sancțiuni civile substanțiale și eliminarea a ceea ce susține că sunt caracteristici dăunătoare pe platformele Meta.

Meta se declară revoltată

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Meta a încercat să asigure siguranța online a tinerilor. "Suntem dezamăgiți că, în loc să lucrăm în mod productiv cu companiile din întreaga industrie pentru a crea standarde clare și adecvate vârstei pentru numeroasele aplicații pe care le folosesc adolescenții, procurorii generali au ales această cale", a declarat compania.

"De când a început această investigație, ne-am angajat într-un dialog semnificativ cu procurorii generali cu privire la modalitățile prin care Meta lucrează deja pentru a sprijini tinerii pe platformele sale și la modul în care Meta lucrează în permanență pentru a îmbunătăți experiențele tinerilor."

Acțiunile în justiție urmează unei anchete efectuate de procurorii generali republicani și democrați cu privire la practicile comerciale ale Meta. Frances Haugen, un denunțător al Meta, a susținut în 2021 că firma știa că Instagram ar putea dăuna grav adolescenților.

Efecte extrem de grave asupra sănătății mintale 

Un studiu intern a citat 13,5% dintre adolescente care au declarat că Instagram a agravat gândurile de sinucidere și 17% dintre adolescente au declarat că a agravat tulburările alimentare.

Procesul din California include o avalanșă de acuzații la adresa Meta, susținând că, deși în mod public susține că împiedică utilizatorii cu vârsta sub 13 ani să acceseze Instagram și Facebook, în realitate știe că nu o face. Aceasta se bazează pe materialele denunțătorului și acuză Meta că minte cu privire la daunele pe care platformele sale le provoacă tinerilor.

În plângere se menționează: "Meta refuză în continuare să renunțe la utilizarea caracteristicilor nocive cunoscute și, în schimb, și-a redobândit eforturile de a denatura, ascunde și minimaliza impactul acestor caracteristici asupra sănătății mentale și fizice a tinerilor utilizatori."

Modelul de afaceri al Meta se bazează pe maximizarea timpului pe care tinerii utilizatori îl petrec pe platformele sale, potrivit plângerii, iar angajații săi au primit ordinul de a concepe modalități de a-i menține implicați.

În plus față de cele 33 de state care au depus plângere în California, alți nouă procurori generali depun plângere în statele lor respective, ceea ce face ca numărul total al acțiunilor să ajungă la 42.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel