Mark Zuckerberg renunță la proiectul cripto pe fondul prăbușirii pieței
Autor: Matei Ion | 02 iul 2022, 14:12
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Rămășițele proiectului legat de criptomonede pentru care fondatorul Meta Platforms Inc., Mark Zuckerberg, ”a luat bătaie” din partea Congresului, se oprește oficial și definitiv.

Proiectul pilot Novi al Meta - un serviciu de transfer de bani care utilizează propriul portofel digital de criptomonede al companiei - se va încheia la 1 septembrie, a anunțat serviciul pe site-ul său, al cărui link l-a trimis prin SMS utilizatorilor săi.

Atât aplicația Novi, cât și Novi pe WhatsApp nu vor mai fi disponibile, a precizat compania pe site. Începând cu 21 iulie, utilizatorii nu vor mai putea adăuga bani în conturile lor, a precizat Novi, sfătuindu-i pe utilizatori să își retragă soldul "cât mai curând posibil". Utilizatorii nu își vor putea accesa istoricul tranzacțiilor sau alte date după ce se va încheia proiectul pilot.

Compania intenționează să folosească tehnologia Novi în produse viitoare, cum ar fi în proiectul său metaverse, a declarat un purtător de cuvânt al companiei într-un e-mail.

"Ne folosim deja de anii de experiență pentru a construi capabilități pentru Meta în general pe blockchain și pentru a introduce noi produse, cum ar fi obiecte de colecție digitale", a declarat Meta în comunicat și a continuat explicând că: "Vă puteți aștepta să vedeți mai multe de la noi în spațiul web3, deoarece suntem foarte optimiști în ceea ce privește valoarea pe care aceste tehnologii o pot aduce oamenilor și întreprinderilor din metavers”.

Meta a lansat proiectul pilot Novi în luna octombrie a anului trecut, pe fondul unor mici ambiții de a domina spațiul cripto a remitențelor. În loc de un nou token Diem pe care Meta l-a susținut cândva, Novi a sfârșit prin a folosi moneda stabilă USDP a Paxos Trust Co. pentru a permite utilizatorilor de portofele din anumite părți ale SUA și Guatemala să efectueze tranzacții. Coinbase Global Inc. a protejat fondurile. 

Când a depus mărturie în fața Congresului în 2019, Zuckerberg a încercat să înlăture orice îngrijorare că firma sa ar fi sprijinit lansarea Diem - numită atunci Libra - fără aprobarea autorităților de reglementare.

Ambițiile Meta pentru Diem, o asociație din care făcea parte pentru a aduce în lume plăți ieftine și rapide prin intermediul criptomonedelor, au fost reduse în ultimii ani pe fondul controlului de reglementare. David Marcus, care a condus efortul portofelului Novi, a plecat anul trecut iar activele Diem au fost vândute în ianuarie.

În timp ce a redus acest efort, Meta și-a extins testul pentru a sprijini token-uri non-fungibile - de obicei artă precum maimuțe (Bored Ape) sau pinguini drăguți - pe site-urile sale.

Deșirarea ambițiilor Meta pentru Novi are loc în contextul adâncirii recesiunii pe piețele criptografice și a problemelor de lichiditate la companii cheie precum Celsius Network și Three Arrows Capital.

Citește și: Bitcoin s-a prăbuşit. Şocul zilei pe piaţa criptomonedelor

Cotaţia bitcoin a scăzut sâmbătă sub pragul de 20.000 de dolari, cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, continuând o tendinţă de scădere care se manifestă de câteva luni, pe măsură ce investitorii abandonează activele riscante în contextul creşterii dobânzilor, transmite Reuters.

În jurul orei 09.06 GMT, cea mai importantă monedă digitală înregistra o scădere de 7,1%, până la 18.993 de dolari, după ce anterior a căzut până la 18.732 de dolari, cea mai scăzută valoare de după luna decembrie 2020.

De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia bitcoin a scăzut cu aproximativ 59% în timp ce o altă criptomonedă importantă, ether, a pierdut 73% din valoare.

Sectorul criptomonedelor a fost afectat săptămâna aceasta de anunţul venit de la creditorul cripto Celsius din SUA, care a decis să îngheţe retragerile şi transferurilor între conturi, provocând temeri cu privire la evoluţia pieţei activelor digitale. Pe acest fundal a venit şi decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) care a majorat dobânda de bază cu 75 de puncte de bază, ceea ce a sporit şi mai mult presiunile asupra activelor riscante, de la criptomonede la piaţa bursieră.

Conform datelor publicatede firma CoinMarketCap, valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât luni sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, ajungând până la un minim de 926 de miliarde de dolari. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?