MF vrea să se poată împrumuta mai mult de pe piețele externe
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor Publice a decis majorarea plafonului Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN) de la 68 miliarde EUR la 75 miliarde EUR. Această măsură vine în sprijinul planului de finanțare pentru anii 2024 și 2025, oferind României flexibilitatea necesară pentru a accesa piețele internaționale de capital în mod eficient și oportun, se spune în expunerea de motive a propunerii de modificare a legii.

Programul MTN permite lansarea periodică a emisiunilor de obligațiuni pe piețele externe pe baza unei documentații standardizate, simplificând astfel procesul și reducând timpul necesar pentru fiecare tranzacție individuală. Contractele asociate acestui program sunt guvernate de legile engleze și americane, fiind actualizate anual pentru a reflecta condițiile actuale ale pieței.

În contextul planului de finanțare pentru anul 2024, se estimează că vor fi emise euroobligațiuni în valoare de aproximativ 8,5-9,5 miliarde EUR. Până în prezent, au fost acoperite 7,9 miliarde EUR, iar restul emisiunilor vor acoperi necesarul până la sfârșitul anului, inclusiv o euroobligațiune de 1,5 miliarde EUR scadentă în 28 octombrie 2024. Pentru anul 2025, se preconizează un volum de emisiuni de 8,5 miliarde EUR.

Decizia de majorare a plafonului MTN ia în considerare necesitatea de a acoperi un plan de emisiuni de 10,5 miliarde EUR pentru 2024 și de a crea flexibilitatea necesară pentru prefinanțarea nevoilor aferente anului 2025. De asemenea, se urmărește menținerea rezervei financiare a trezoreriei, pentru a proteja finanțele publice de eventualele șocuri externe care ar putea afecta costurile de finanțare.

Majorarea plafonului programului MTN permite Ministerului Finanțelor să emită obligațiuni într-un mod flexibil și eficient, asigurând astfel stabilitatea necesară pentru gestionarea datoriei publice guvernamentale. Astfel, România își consolidează prezența pe piețele internaționale de capital, continuând politicile de finanțare predictibile, transparente și flexibile.

Prin acest demers, Ministerul Finanțelor își propune să mențină o strategie de administrare a datoriei publice care să minimizeze costurile pe termen mediu și lung, să limiteze riscurile asociate și să dezvolte piața internă a titlurilor de stat.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel