Mihai Daraban, președintele CCIR, la forumul „Oportunități de afaceri cu regiunile lumii”, organizat de WCF, la Bogota

Autor: Crişan Andreescu
Data actualizării:
Data publicării:
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),  Mihai Daraban, a participat în data de 27 februarie a.c., alături de reprezentanții celor mai importante companii românești cu potențial de import-export în America Latină, la forumul „Oportunități de afaceri cu regiunile lumii”, organizat de World Chamber Federation (WCF), în colaborare cu Camera de Comerț Bogota. 

La eveniment au fost  prezenți reprezentanți ai camerelor de comerț din 27 de țări, de pe patru continente, precum și peste 1000 de oameni de afaceri din mai multe state, inclusiv România.

Forumul este structurat în jurul a patru teme mari și anume: accesul la piețe, digitalizare, sustenabilitate și promovarea managementului feminin, existând sesiuni dedicate pentru promovarea oportunităților de afaceri în Europa, Africa, Asia, Orientul Mijlociu, America de Nord și America de Sud.

Președintele CCIR,  Mihai Daraban, a susținut o alocuțiune în sesiunea dedicată Europei, alături de reprezentanții Germaniei, Franței, Elveției și Macedoniei de Nord, în cadrul căreia a promovat mediul de afaceri din România, precum și oportunitățile investiționale din țara noastră.

„Noul context geopolitic în care se găseşte întreg continentul european din cauza războiului din Ucraina, plasează România în poziția de țară cu o importanță vitală mai ales în ceea ce privește asigurarea lanțurilor de aprovizionare și producție. Prin poziționarea geografică, cu ieșire la Marea Neagră și acces la Fluviul Dunărea, România, prin Portul Constanța, poate reprezenta un punct de atracție investițional semnificativ.

Astfel, toate mărfurile care vin din Est pe cale navală trec prin Canalul Suez, iar de aici până în Portul Constanţa sunt numai trei zile şi jumătate de navigaţie, faţă de 11 zile cât ar dura până să intre în Portul Rotterdam, ceea ce înseamnă în final costuri mai reduse. Din Portul Constanţa mărfurile pot fi transportate către restul Europei, tot pe cale navigabilă, utilizând Fluviul Dunărea. De asemenea, pentru mărfurile care vin din Vest, de la Gibraltar la Constanța sunt numai șapte zile de navigație”, a declarat președintele CCIR,  Mihai Daraban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Foto: Freepik.com
Eolian
Canalul de Suez / FOTO: Wikipedia

Egiptenii așteaptă ca navele să revină pe Canalul de Suez

Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...

Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă

pixel