Mihai Peşte (Rețele Electrice România): În România, nevoia de investiţii în reţele este foarte mare. Suntem la limita de suportabilitate

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
EXCLUSIV
Mihai Peşte, Director General Rețele Electrice România, a subliniat, în intervenţia sa la "Energy Forum Ediția a XIII-a: 2025-Anul provocărilor în Energie", importanţa investiţiilor în sistemul de distribuire a energiei electrice.

"Investiţiile, oriunde sunt făcute, înseamnă creştere economică. Inclusiv în România, necesitatea de investiţii în reţele este foarte consistentă, s-a manifestat permanent, dar mai ales cu precădere în ultimii ani, când a apărut foarte multă producţie de energie regenerabilă care ştiţi că nu este foarte stabilă, este fluctuantă, şi mai ales cu apariţia prosumatorilor. Volumul foarte mare, instalarea panourilor fotovoltaice pe casele oamenilor sau în zonele unde pot deveni prosumatori este cred programul cel mai de succes de producţie de energie, comparativ cu alte surse, pentru că aceşti prosumatori se instalează fără întăriri de reţea, adică costul este zero de racordare a acestora, pe când în alte cazuri de producţie de energie regenerabilă, în majoritatea lor este nevoie de o aşa zisă întărire de reţea. Sunt zeci de gigawaţi blocaţi la racordare sau la punerea în funcţiune din cauza acestor întăriri de reţea.  

Este foarte important ca energia să ajungă acolo unde trebuie, iar energia ajunge acolo unde trebuie prin intermediul reţelelor. Fie că sunt de transport, fie că sunt reţele de distribuţie de energie electrică, acestea sunt absolut vitale pentru sistemul energetic. O producţie fără acea autostradă energetică reprezentată de reţelele electrice nu este eficientă. (...) E nevoie de foarte multe investiţii care să pregătească reţeaua să racordeze toate instalaţiile de producţie (n.r. - noile capacităţi anunţate de către ministrul Sebastian Burduja) şi să direcţioneze energia acolo unde este nevoie ca aceasta să fie consumată.

În momentul de faţă, din păcate, condiţiile de investiţii nu sunt cele mai fericite pentru operatori. Noi suntem la limita de suportabilitate, ca şi ceilalţi operatori investim maximum cât este posibil în condiţiile actuale astfel încât să nu fim afectaţi financiar. Din acest motiv, cred că ar fi un subiect foarte interesant atât din partea ministerului cât şi a Parlamentului să se găsească soluţii pentru ca aceste investiţii să fie finanţate", a explicat, în intervenţia sa, Mihai Peşte.

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel