Mike Pompeo: Ceea ce se întâmplă acum NU este Războiul Rece 2.0

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Mike Pompeo: Ceea ce se întâmplă acum NU este Războiul Rece 2.0
Mike Pompeo: Ceea ce se întâmplă acum NU este Războiul Rece 2.0
Forţa economică globală face din China un adversar mai dificil decât era Uniunea Sovietică în timpul războiului rece, a apreciat miercuri la Praga secretarul de stat american, Mike Pompeo, citat de Reuters. El a cerut ţărilor europene să strângă rândurile împotriva Partidului Comunist Chinez (PCC), care foloseşte puterea economică pentru a-şi exercita influenţa în întreaga lume.

'Ceea ce se întâmplă acum nu este Războiul Rece 2.0. Problema rezistenţei la ameninţarea PCC este în anumite privinţe mult mai dificilă', a spus Pompeo într-un discurs în faţa Senatului Cehiei. Reprezentantul Washingtonului a susţinut că 'PCC este deja implicat în economiile noastre, în politica noastră, în societăţile noastre în moduri în care Uniunea Sovietică nu a fost implicată niciodată'.

Reuters leagă referirea secretarului de stat american la războiul rece de un avertisment pentru Statele Unite, formulat luna trecută de ambasadorul chinez la Londra. Acesta a susţinut că Washingtonul este pe cale să declanşeze un conflict cu Beijingul înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în SUA în noiembrie.

Japonia extinde misiunea Hayabusa2. Despre ce e vorba

Pompeo a apreciat că unele ţări europene vor reacţiona cu întârziere la ameninţări, dar 'direcţia fluxului s-a schimbat (în Statele Unite), la fel cum văd că s-a schimbat şi aici, în Europa. Occidentul câştigă, nu îi credeţi pe cei care vorbesc despre declinul Occidentului'.

Cu ocazia vizitei la Praga, Pompeo a avertizat în special Cehia în legătură cu riscurile extinderii centralei nucleare de la Dukovany. 'Parteneriatul cu companiile nucleare ruse şi chineze va submina de fapt suveranitatea naţională a Republicii Cehe', a spus el după o întâlnire cu premierul ceh Andrej Babis.

Cu ocazia întrevederii - relatează dpa - cei doi oficiali s-au referit şi la realegerea controversată a lui Alexandr Lukaşenko ca preşedinte al Republicii Belarus. Pompeo a declarat că Statele Unite vrea ca poporul din Belarus să aibă libertăţile pe care le cere, iar Babis a cerut Uniunii Europene să reacţioneze la reprimarea violentă a protestelor paşnice, pe care o consideră 'de neimaginat'.

Pompeo urmează să viziteze şi alte ţări din regiune, pentru a discuta despre securitatea energetică şi informatică. El a apreciat eforturile Cehiei de a impune standarde de securitate pentru reţelele de telecomunicaţii 5G. Pompeo şi Babis au semnat în mai anul acesta o declaraţie comună privind securitatea 5G, dar Praga nu a interzis tehnologia companiei chineze Huawei, iar preşedintele ceh Milos Zeman promovează legăturile cu China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie completează un formular / Foto: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook
Uniunea Europeană / Foto: Freepik / Parlamentul European
HistoSonics
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel