Decizii de pensionare după Legea 74. Deja se întâmplă. Adeverințele au fost eliberate
Autor: Mara Ivan | 16 mai, 18:48
Au fost eliberate deja primele adeverințe
Au fost eliberate deja primele adeverințe
Se întâmplă la Complexul Energetic Oltenia, unde sute de muncitori așteaptă decizii privind pensionarea la vârsta de 52 de ani.

Până în momentul de față, conducerea întreprinderii a eliberat deja, în baza Legii 74, sute de astfel de adeverințe, în virtutea cărora minerii și energeticienii care, înainte de 2001, au beneficiat de grupa 1 sau 2 de muncă, se pot retrage mai devreme din activitate. 

Avantajați de această nouă nomră sunt lucrătorii care au intrat în câmpul muncii înainte de anul 1990. Ei vor beneficia de ani buni adăugați la vechime dacă au lucrat în cele două grupe de muncă menționate mai sus. 

În cursul acestei săptămâni Casa de Pensii Gorj, dar și alte case de pensii unde au fost depuse adeverințele eliberate de angajatorii din domeniul energetic și minier, vor elibera primele decizii de pensionare în baza respectivului act normativ, scrie presa din Gorj. 

Citește și Declarația unică: Ce trebuie să știe PENSIONARII despre acest document

Între timp, este bine de știut că fie că optează să rămână în activitate, fie că preferă să se bucure în liniște de pensia pe care o încasează, unii pensionari au obligația de a efectua diferite plăți către stat.

Printre altele, ei trebuie să plătească inclusiv contribuția de sănătate. O regulă care nu este valabilă pentru toți pensionarii, ci pentru unii dintre ei. Pentru ca lucrurile să fie clare, recurgem la răspunsul dat de Casa Națională de Pensii Publice, pe site-ul oficial al instituției. 

”Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”.

În acest context, trebuie amintit faptul că toți pensionarii care obțin venituri suplimentare din diferite activități pe care le desfășoară trebuie să completeze și să depună Declarația unică. Și asta cât mai repede, pentru că termenul limită este 25 mai. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe