Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Predecesorul său Joe Biden, într-unul dintre ultimele sale acte în calitate de președinte, a propus vineri limitarea „lacunei”. Trump a indicat în prima sa zi în funcție că este puțin probabil ca de minimis să supraviețuiască mult timp în SUA, cel puțin în starea sa actuală.
Ce este minimis?
De minimis, un termen juridic care se referă la chestiuni de mică importanță, descrie renunțarea SUA la procedurile vamale standard și la tarifele vamale pentru articolele importate în valoare de mai puțin de 800 de dolari care sunt expediate către persoane fizice.
Este una dintre cele mai generoase astfel de scutiri din lume: pragul de minimis al UE, de exemplu, este de 150 de euro (156 de dolari).
Statele Unite utilizează de minimis încă din 1938 pentru a reduce sarcinile administrative. În timpul președinției lui Barack Obama, Congresul a cvadruplat scutirea de la 200 de dolari, facilitând o explozie a numărului de colete scutite care intră în țară. Conform datelor Biroului vamal și de protecție a frontierelor (Customs and Border Protection), expedierile care solicită scutirea de minimis au crescut cu peste 600% în ultimul deceniu, ajungând la peste 1 miliard de articole în anul fiscal 2023.
De ce este minimis controversat?
Controversele se referă în mare parte la dezechilibrele comerciale ale SUA și la opioidul sintetic fentanil - care alimentează o epidemie națională care a ucis aproape 75.000 de persoane în 2023.
Anul trecut, reporterii Reuters au descoperit că puteau importa cu ușurință precursorii de bază pentru cel puțin 3 milioane de comprimate de fentanil - cu o valoare potențială pe piață de 3 milioane de dolari - la un cost de 3 607,18 dolari. Expeditorii au reușit să eticheteze cu succes pachetele ca fiind, de exemplu, electronice.
Și produsele legitime sunt controversate, pe măsură ce Trump își intensifică retorica împotriva Chinei, cu care SUA are cel mai mare deficit comercial bilateral, de 279 de miliarde de dolari până în 2023.
Printre marii beneficiari ai de minimis se numără comercianții cu amănuntul online care expediază mărfuri în principal din China, precum Shein, PDD.O Temu, deținut de PDD Holdings, și AliExpress, deținut de Alibaba 9988.HK. Creșterea acestora a determinat rivalul american Amazon AMZN.O să își înființeze propriul serviciu de reduceri, permițând comercianților de pe piață să expedieze accesorii de 5 dolari și alte articole direct din China, utilizând de minimis.
Shein a refuzat să comenteze posibilele modificări ale politicii de minimis din SUA. În 2023, compania a solicitat reforma de minimis „pentru a crea un teren de joc echitabil și transparent - în care regulile sunt aplicate în mod egal și egal”. Temu, AliExpress și Amazon nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Criticii de minimis spun, de asemenea, că permite companiilor să se sustragă de la tarifele vamale pentru produsele chinezești și de la inspecțiile vamale în temeiul unei legi care interzice produsele fabricate prin muncă forțată.
Ce se întâmplă
Luni, administrația Trump a publicat o notă intitulată „America First Trade Policy” prin care a ordonat departamentelor Trezoreriei, Comerțului și Securității Interne și Reprezentantului SUA pentru Comerț să evalueze reducerea veniturilor și riscurile legate de importul de „produse contrafăcute și medicamente de contrabandă” în cadrul de minimis.
Trump a instruit agențiile să „recomande modificări, după caz, pentru a proteja atât veniturile Statelor Unite, cât și sănătatea publică prin prevenirea importurilor ilegale”, fără a preciza ce modificări ar putea fi luate în considerare.
China a declarat că este dispusă să mențină comunicarea cu SUA pentru a „gestiona în mod corespunzător diferențele și a extinde cooperarea reciproc avantajoasă” și că urmărește legături stabile și durabile cu Washingtonul.
În afara SUA, UE discută modificarea normelor de minimis ale blocului, în timp ce Mexicul și-a eliminat recent pragul de minimis pentru coletele care sosesc din alte țări decât Canada și SUA.
Impactul asupra PIB-ului Chinei
Potrivit estimărilor Nomura, China a exportat anul trecut bunuri direct destinate consumatorilor, în valoare de 240 de miliarde de dolari, care beneficiază de minimis la nivel mondial, reprezentând 7% din vânzările sale în străinătate și contribuind cu 1,3% la produsul intern brut.
Compania de brokeraj prognozează că eliminarea pragului din SUA ar încetini creșterea exporturilor chineze cu 1,3 puncte procentuale și creșterea PIB cu 0,2 puncte, cu un impact semnificativ mai mare dacă Europa și Asia de Sud-Est și-ar elimina și ele cerințele minime pentru taxele vamale.
Potrivit Nomura, printre cele mai expuse sectoare ale Chinei se numără confecțiile, care reprezintă 35% din valoarea exporturilor directe către consumatori ale Chinei, electronicele de consum cu 22%, decorațiunile interioare cu 17% și produsele de înfrumusețare cu 7%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.