Ministerul de Finanțe dorește mai degrabă bonusuri pentru conformarea voluntară, decât ștergerea datoriilor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Amnistia fiscală preconizată de ministerul de Finanțe nu va aduce o ștergere a penalităților și dobânzilor pentru persoanele fizice, a declarat Eugen Teodorovici pentru interviurile DCNews.

Singurul avantaj este acela că persoanele care își vor plăti datoriile către stat în termen de o lună de la data notificării vor primi o bonificație de 10%. În plus, dacă obligațiile notificate de ANAF vor fi plătite până în iunie 2019, nu se vor percepe penalități și dobânzi.

Amnistia fiscală este de fapt o “restructurare”, așa cum o numește Teodorovici, în sensul că persoanelor fizice nu li se vor șterge datoriile către stat, nici măcar cele adunate din penalități și dobânzi.

La ultima publicare a “listei ruşinii”, 11.131 persoane fizice datorau statului român circa 14 miliarde de lei, datorii de peste 15.000 lei. Amnistia fiscală nu îi vizează însă pe ce cei aflați pe așa numită listă a rușinii.

De fapt, ANAF va calcula ce datorii au de plătit contribuabilii în perioada 2012-2016, de pe urma impozitului pe venit, a CAS și a CASS, și va trimite notificări pentru plata acestora, în două tranșe, până în noiembrie 2018 și până în februarie 2019.

Cei ce vor plăti în termen de o lună, până în decembrie 2018, respectiv martie 2019, vor primi un bonus de 10%.

Termenul de plată, până când datoriile către stat pot fi plătite fără a se calcula penalități și dobânzi, este iunie 2019.

În cazul companiilor, atât publice, cât și private, care au datorii la bugetul de stat, la nivelul lui decembrie 2017, se vor șterge dobânzile și penalitățile, iar principalul va fi eșalonat pe o anumită perioadă de timp.

Companiile care sunt la zi cu plata datoriilor către stat este posibil să primească bonificații, pentru a fi încurajate și pe mai departe.

Analiza situației fiecărei comapnii în parte nu va fi făcută însă de ministerul de Finanțe, ci de o bancă, a mai spus Teodorovici.

Companiile de stat vor fi analizate de către băncile de stat, iar cele private vor putea apela la serviciile băncilor private.

Este ultima amnistie fiscal pe care o face statul, a mai spus Teodorovici, care a descris măsurile pe care le preconizează ca pe “un moment zero” al relației stat-contribuabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări

pixel