Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Singurul avantaj este acela că persoanele care își vor plăti datoriile către stat în termen de o lună de la data notificării vor primi o bonificație de 10%. În plus, dacă obligațiile notificate de ANAF vor fi plătite până în iunie 2019, nu se vor percepe penalități și dobânzi.
Amnistia fiscală este de fapt o “restructurare”, așa cum o numește Teodorovici, în sensul că persoanelor fizice nu li se vor șterge datoriile către stat, nici măcar cele adunate din penalități și dobânzi.
La ultima publicare a “listei ruşinii”, 11.131 persoane fizice datorau statului român circa 14 miliarde de lei, datorii de peste 15.000 lei. Amnistia fiscală nu îi vizează însă pe ce cei aflați pe așa numită listă a rușinii.
De fapt, ANAF va calcula ce datorii au de plătit contribuabilii în perioada 2012-2016, de pe urma impozitului pe venit, a CAS și a CASS, și va trimite notificări pentru plata acestora, în două tranșe, până în noiembrie 2018 și până în februarie 2019.
Cei ce vor plăti în termen de o lună, până în decembrie 2018, respectiv martie 2019, vor primi un bonus de 10%.
Termenul de plată, până când datoriile către stat pot fi plătite fără a se calcula penalități și dobânzi, este iunie 2019.
În cazul companiilor, atât publice, cât și private, care au datorii la bugetul de stat, la nivelul lui decembrie 2017, se vor șterge dobânzile și penalitățile, iar principalul va fi eșalonat pe o anumită perioadă de timp.
Companiile care sunt la zi cu plata datoriilor către stat este posibil să primească bonificații, pentru a fi încurajate și pe mai departe.
Analiza situației fiecărei comapnii în parte nu va fi făcută însă de ministerul de Finanțe, ci de o bancă, a mai spus Teodorovici.
Companiile de stat vor fi analizate de către băncile de stat, iar cele private vor putea apela la serviciile băncilor private.
Este ultima amnistie fiscal pe care o face statul, a mai spus Teodorovici, care a descris măsurile pe care le preconizează ca pe “un moment zero” al relației stat-contribuabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...