Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, peste 1,7 miliarde de lei de la bănci
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministerul Finanțelor nu a avut succes
Ministerul Finanțelor nu a avut succes
Ministerul Finanţelor a atras peste 1,7 miliarde de lei de la bănci.

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,737 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark şi o alta de certificate cu discount, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MF a atras 1,124 miliarde lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 84 de luni, la un randament mediu de 8,36% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,252 miliarde de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

De asemenea, ministerul a atras 612,9 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 7 luni, la un randament mediu de 7,97% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 665,7 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna august 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de cinci miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,585 miliarde de lei, este cu 1,335 miliarde de lei peste cea din iulie, de 4,25 miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, transmite Agerpres.

 

Citeşte şi: BNR: Creditul neguvernamental a crescut cu 2,2% în iunie

 

Soldul creditului neguvernamental a crescut, în luna iunie a acestui an, cu 2,2% faţă de luna precedentă (1,4% în termeni reali), până la nivelul de 352,814 miliarde de lei, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României. 

Creditul în lei, cu o pondere de 72% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 1,3%, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 28% în totalul creditului neguvernamental, a crescut cu 4,7% (4,6% în cazul exprimării indicatorului în euro).

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 17,5% (2,1% în termeni reali), pe seama majorării cu 19% a componentei în lei (3,4% în termeni reali) şi a creşterii cu 13,7% a componentei în valută exprimată în lei (13,3% în cazul exprimării indicatorului în euro).

Împrumuturile în lei acordate populaţiei s-au cifrat, în iunie, la 145 miliarde de lei, consemnând o creştere cu 1,1% faţă de luna precedentă şi cu 13,8% faţă de iunie 2021.

Creditele pentru companii au totalizat, în iunie, 109 miliarde de lei, în urcare cu 1,5% faţă de mai şi cu 26,7% faţă de luna corespunzătoare a anului trecut.

În ceea ce priveşte împrumuturile în valută, cele acordate populaţiei s-au cifrat la 25,855 miliarde echivalent lei, consemnând o scădere de 0,7% faţă de mai 2022 şi de 12,2% faţă de iunie 2021.

În acelaşi timp, împrumuturile în valută pentru companii au totalizat 72,766 miliarde echivalent lei, în creştere cu 6,7% faţă de mai 2022 şi cu 27,1% faţă de iunie 2021.

Creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 0,2% în iunie faţă de luna mai 2022, până la 164,214 miliarde lei. În raport cu iunie 2021, acesta a crescut cu 3% (-10,5% în termeni reali). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel