Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12 aprilie 2024 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă, informează Ministerul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor interpretează într-o notă optimistă ratingul acordat de S&P:

"Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de stocul moderat de datorie externă și guvernamentală și de perspectivele solide de creștere ale țării noastre în următorii doi ani. Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităților române", se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.

„Raportul confirmă că investițiile pe care le finanțăm din bani europeni și pentru care asigurăm cofinanțările vor sprijini o perspectivă de creștere economică substanțială de aproximativ 3,6%, în medie, între 2025 și 2027. Pentru noi, este o recunoaștere a eforturilor constante de a gestiona datoria externă și guvernamentală într-un mod responsabil, în timp ce ne concentrăm asupra reformelor structurale pe care ni le-am asumat. În același timp, este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În evaluarea realizată S&P evidențiază atât reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră, cât și faptul că șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea substanțială a deficitului fiscal și înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB. Totodată, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătățirea structurii datoriei și reducerea puternică a deficitelor externe pot reprezenta alți factori pozitivi pentru ratingul de credit al României.

Principalii factori care ar putea conduce la înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt: creșterea deficitelor guvernamentale și al nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste proiecțiile actuale ale agenției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel