Ministerul Finanţelor, împrumut de jumătate de miliard de lei de la bănci

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Ministerul Finanţelor a atras, joi, 500 milioane de lei de la bănci.

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 119 luni, la un randament mediu de 6,78% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 560,1 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna septembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 675 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,675 miliarde de lei, este cu 25 milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în august 2024, de 5,7 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

 

Tot de la Ministerul Finanţelor: Companiile au depus planuri de afaceri de peste 8 miliarde lei pentru proiecte de investiţii cu impact major în economie

 

Companiile au depus planuri de afaceri în valoare de peste 8 miliarde lei pentru proiecte de investiţii cu impact major în economie iar ajutorul de stat solicitat se ridică la 3,77 miliarde de lei, a anunţat miercuri Ministerul Finanţelor, printr-un comunicat.

"Ministerul Finanţelor a organizat, în perioada 29.07.2024 - 09.09.2024, prima sesiune de transmitere online a cererilor de acord pentru finanţare în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 300/2024, având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii. În cadrul primei sesiuni, au fost depuse 45 cereri de acord pentru finanţarea unor proiecte de investiţii în valoare totală de 8,04 miliarde lei. Ajutorul de stat solicitat este în valoare totală de de 3,77 miliarde lei", se arată în documentul citat.

Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Pentru prima sesiune, bugetul alocat este de 750 milioane lei.

Companiile care au depus cereri de finanţare activează în industria farmaceutică, aeronautică, auto, alimentară - fabricare hrană animale şi fabricare băuturi, chimică, precum şi în industria materialelor de construcţii.

Ministerul Finanţelor va analiza cererile de acord pentru finanţare ordonate descrescător în baza punctajului obţinut, al căror ajutor de stat solicitat se încadrează în limita bugetului alocat sesiunii (750 milioane lei). Termenul maxim de analiză este de 60 zile lucrătoare calculate de la data publicării listei pe website-ul Ministerului Finanţelor.

La finalul procesului, companiile care au depus dosare vor primi o scrisoare în care se menţionează fie Acord pentru finanţare, Scrisoare de respingere sau Solicitare de informaţii suplimentare, după caz. În cazul solicitării de informaţii suplimentare, compania are obligaţia să răspundă în termen de 15 zile lucrătoare. După primirea răspunsului din partea întreprinderii Ministerul Finanţelor reia procesul de analiză.

În situaţia în care există buget disponibil ca urmare a emiterii unor scrisori de respingere, analiza continuă, în ordinea punctajului obţinut, cu cererile de acord pentru finanţare care nu s-au încadrat iniţial în bugetul alocat sesiunii. Termenul de 60 de zile se calculează de la data intrării în analiză a acestora.

Punctajul a fost calculat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr. 300/2024, astfel: valoarea cheltuielilor eligibile; tipul investiţiei iniţiale; locaţia realizării investiţiei; CAEN pentru care se solicită finanţare; gradul de automatizare; raportul dintre EBITDA; cifra de afaceri.

Companiile cu cel puţin un exerciţiu financiar încheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie să aibă rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciţii financiare încheiate şi capitalurile proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat.

Totodată, pentru a fi eligibile, în plus faţă de criteriile generale, întreprinderile nou-înfiinţate trebuie să aibă capital social subscris vărsat în valoare de minimum 100.000 lei şi să nu aibă acţionari care deţin sau au deţinut în România în ultimii 2 ani anterior datei înregistrării cererii o întreprindere cu acelaşi obiect de activitate pentru care solicită finanţare.

"Mă bucur să observ apetitul ridicat pentru apelul de proiecte, întrucât schemele de ajutor de stat nu sunt doar un suport financiar, ci şi un catalizator al investiţiilor care generează noi locuri de muncă, stimulează competitivitatea şi contribuie la echilibrul dezvoltării regionale. Economia românească are nevoie de astfel de instrumente pentru a naviga cu succes prin tranziţia către o economie modernă, bazată pe valoare adăugată ridicată şi pe sustenabilitate. Prin aceste măsuri, ne asigurăm că România rămâne o destinaţie atractivă pentru investiţii, capabilă să îşi consolideze poziţia în lanţurile valorice globale şi să îşi protejeze interesele economice strategice. Îi încurajez pe cei care nu vor obţine acum finanţare să se pregătească pentru următoarele sesiuni, pentru că până la epuizarea bugetului mai au ocazia să profite de această formă de sprijin. De altfel, vedem că Ministerul Finanţelor se dovedeşte un partener solid pentru antreprenorii pregătiţi să treacă la următorul nivel, dovadă că în anul 2024, în baza schemelor de ajutor de stat, ce au ca obiectiv dezvoltarea regională (H.G. nr. 807/2014 şi H.G. nr. 332/2014), sunt în derulare 64 proiecte de investiţii cu o valoare totală de 11 miliarde lei, pentru care se va plăti un ajutor de stat în valoare de 4 miliarde lei", a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, citat în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări

pixel