Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de împrumuturi pentru luna august
Autor: Delia Gheață | 31 iul 2022, 11:12
Toate cifrele momentului
Toate cifrele momentului
În orice caz, suma totală a împrumuturilor preconizată este mult mai mare decât cea din iulie. 

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna august 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de cinci miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,585 miliarde de lei, este cu 1,335 miliarde de lei peste cea din iulie, de 4,25 miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat pe pagina MF, instituţia a programat în august licitaţii pentru trei emisiuni de certificate cu discount, în data de 4 august, pentru o emisiune în valoare de 400 milioane de lei, cu scadenţa în 27 februarie 2023, în 11 august pentru o emisiune de 300 milioane lei, cu scadenţa în 28 noiembrie 2022, şi în 18 august pentru o emisiune de 400 milioane lei, cu scadenţa în 26 iulie 2023.

Zece emisiuni de obligațiuni 

De asemenea, pe parcursul lunii august vor fi lansate zece emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,9 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (585 milioane de lei în total).

Astfel, au fost programate licitaţii pentru patru emisiuni de 500 de milioane de lei, în zilele de 1, 4 şi 8 august (două), două pentru emisiuni de 400 milioane de lei în zilele de 1 şi 25 august, trei pentru emisiuni de 300 milioane lei în 11, 22 şi 29 august şi una pentru o emisiune de 200 milioane lei, în 18 august.

În urmă cu câteva zile, ministrul Câciu a anunțat că instituția pe care o conduce a început demersurile pentru pregătirea strategiei fiscal-bugetare 2023-2025 precum şi pe cele pentru pregătirea bugetului pentru anul viitor, iar una dintre acţiuni se referă la prioritizarea proiectelor de investiţii publice.

"Iar aici valoarea actualizată a investiţiilor prioritizate este de 234,3 miliarde de lei, iar un rest de finanţat până la finalizarea acestora este de 139 miliarde de lei. Cel mai important minister care gestionează proiecte de investiţii publice semnificative, sau cel mai important număr de investiţii se află la Ministerul Transporturilor, cu 94 de proiecte, cu o valoare actualizată de 180 miliarde de lei, urmat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care gestionează 16 proiecte, cu o valoare actualizată de 3,3 miliarde de lei, şi de Ministerul Mediului, cu 12 proiecte de investiţii, cu o valoare actualizată de 6,9 miliarde de lei", a spus ministrul.

Deficitul public

El a precizat, totodată că, "la 6 luni, deficitul public este mai mic cu 1,15 puncte procentuale faţă de anul trecut, respectiv a ajuns la 1,71% din PIB, iar anul trecut era 2,88% din PIB”

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a declarat că reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii nu este un efort pentru operatorii de credite, în contextul în care toată ţara face un efort să treacă peste această situaţie, iar ţinta rămâne un jalon, ca la PNRR.

"Obiectivele de investiţii trebuie păstrate şi mai ales trebuie realizate. Măsurile care au venit în sprijinul economiei şi cetăţenilor, din pachetul Sprijin pentru România, pachetele 1 şi 2, din pachetul de energie, trebuie finanţate. Acestea sunt priorităţi. Acum, modul în care anumite ministere vor primi şi alţi bani în plus, evident ţine cont de tot ce înseamnă execuţia bugetară la momentul şase luni. Mai mult decât atât, o reducere de bunuri şi servicii a fost deja spusă de atâtea ori", a spus Câciu.

Despre pensii

În plus, el a anunțat că autorităţile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public. "Nu aş vrea să naştem praguri orientative (pentru scutirea de impozit a pensiilor, n.r.) fără să avem analiza şi decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite", a spus Câciu, asigurând că pensiile se vor majora la începutul anului viitor. 

"Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an. Cu siguranţă o creştere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin în al doilea semestru să fie compensată", a adăugat ministrul Finanțelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe