Ministerul Muncii nu are bani de pensii și cere suma din Fondul de rezervă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Casa de Pensii a rămas fără bani
Casa de Pensii a rămas fără bani
Ministerul Muncii cere suplimentarea fondului din care se acordă pensiile printr-un proiect de Ordonanță care se află pe masa de lucru a ședinței de Guvern.

În nota de fundamentare a documentului se spune că: ”Proiectul de act normativ este elaborat potrivit prevederilor art. 28 alin.(2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.160/2022 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, la inițiativa Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ca urmare a execuției pe primele 11 luni ale anului 2022 potrivit căreia fondurile alocate sunt insuficiente pentru plata drepturilor de pensie până la finele anului”.

În același document se explică de ce este nevoie de mai mulți bani, motivul fiind acela că au fost înregistrate cheltuieli mai mari decât cele estimate deoarece au fost introduse în plată un număr mai mare de dosare de pensionare decât era estimat.

Tot în nota de fundamentare se mai explică faptul că ”Pentru bugetului asigurărilor sociale de stat a fost aprobată inițial suma de 96.214.823 mii lei pentru plata pensiilor, din care până în prezent au fost efectuate plăți în sumă de 89.830.484 mii lei astfel că în acest buget au mai rămas 6.384.339 în condițiile în care plățile estimate a se efectua în luna decembrie pentru achitarea pensiilor sunt de 6.580.339 mii lei iar pentru acoperirea diferenței este nevoie de suplimentarea  prevederilor bugetare pe anul 2022 cu suma de 196.000 mii lei”.

Pentru asigurarea plății integrale a pensiilor pentru luna decembrie a.c. este necesară suplimentarea fondurilor în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale care să permită majorarea transferurilor către bugetul asigurărilor sociale de stat.

Bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, la capitolul 56.01 "Transferuri cu caracter general între diferite nivele ale administrației", titlul 51 ”Transferuri între unități ale administrației publice”, articolul 51.01 ”Transferuri curente”, alineatul 51.01.07 ”Transferuri din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat”, este de 11.742.170 mii lei. Din acesta, până în prezent au fost utilizate credite bugetare în sumă de 11.531.463 mii lei, diferența de 210.707 mii lei fiind insuficientă pentru asigurarea integrală a sumelor necesare în luna decembrie a.c, ceea ce impune suplimentarea bugetului aprobat cu suma de 196.000 mii lei.

AICI Nota de fundamentare

AICI Hotărârea de Guvern

Citește și:

Bani pentru pensii, alocaţii şi măsuri de sprijin în 2023. Marius Budăi anunţă că bugetul Ministerului Muncii a trecut de comisii

"Comisiile reunite de Buget Finanțe ale Parlamentului au aprobat proiectul de buget al Ministerului Muncii pentru anul 2023. Pensiilor le-a fost alocat un buget total de 131 miliarde de lei, ajutorul de șomaj și măsurile de ocupare consumă 2,1 miliarde lei, iar cheltuielile cu asistența socială, printre care alocațiile de stat pentru copii, sunt de 28 miliarde lei. Măsurile, printre care și cele prevăzute în programul sprijin pentru români, se adresează unui număr de aproximativ 12 milioane de beneficiari.

Urmează votul în plenul reunit al Parlamentului. Mulțumesc doamnelor și domnilor senatori și deputați pentru votul acordat!", transmite Marius Budăi, ministrul Muncii.

Budăi: Nu sunt probleme în acest an cu plata pensiilor şi nici în 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că nu sunt probleme în acest an cu plata pensiilor şi nici anul viitor nu vor fi, însă a menţionat că banii vor ajunge la pensionari cu câteva zile mai târziu, din cauza unor proceduri tehnice.

"Aţi văzut discuţia din comisie pe tot ceea ce înseamnă acel procent 9,4%, când inclusiv cu cifrele în faţă au continuat să ne mintă. Nu sunt probleme în acest an cu plata pensiilor şi nici în 2023 nu vor fi probleme cu plata pensiilor, aşa cum arată bugetul actual. Făcea un coleg senator trimitere la matematică. Din păcate, matematica în cazul sistemului de pensii nu este una simplă, de doi plus doi. Matematica este complexă aici (...). Va fi ca în fiecare an, începutul de an cu deschiderea de conturi, plăţile vor începe undeva pe 3-4 ianuarie, cu o comprimare a timpului, astfel încât, în calendarul asumat, la fel cum s-a întâmplat şi anul acesta în luna ianuarie, să fie plătite pensiile (...), se va lucra şi în weekend şi seniorii României, cei care încasează pensiile în numerar, vor primi pensiile acasă într-un calendar stabilit. Nu vor fi întârzieri majore, doar acele câteva zile de deschidere de conturi de proceduri bugetare, pe care le întâmpinăm la început de an", a precizat Budăi. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel