Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
"În acest moment nu e posibil să se schimbe acest lucru (plafonarea sporurilor, n.r.), e vorba de aplicarea Ordonanţei 114 când vorbim de sporurile plafonate la decembrie 2018. (...) Nu discutăm despre plafonarea sporurilor. Este ordonanţa 114, care spune foarte clar că sporurile se acordă, în limita celor acordate în decembrie 2018", a declarat ministrul.
Sorina Pintea a recunoscut însă că majorările veniturilor angajaţilor din sănătate au fost mai mici din cauza plafonării acestor sporuri salariale.
"Pe de altă parte, plafonarea sporurilor la nivelul decembrie 2018 a dus, într-adevăr, la o majorare mai mică decât cea aşteptată, dar nu este vorba de scăderi. 100 de lei (creşterea salarială înregistrată de unele asistente medicale, considerată prea mică de acestea, n.red) este o majorare salarială, nu este o scădere. Din punctul meu de vedere e foarte clar, în lege scrie că de la 1 ianuarie se creşte cu un anumit procent, erau nişte calcule foarte simplu de făcut. Pe de altă parte mi s-au arătat şi mie nişte fluturaşi, şi aici nu mă refer la asistenţi medicali şi medici, pentru că e o categorie aparte, salariile (medicilor şi asistentelor, n.red.) au crescut până la nivelul anului 2022, asistenta medicală nu înţeleg ce nivel de aşteptare avea, pentru că salariul asistentei medicale e la nivelul 2022. Vorbim de personal auxiliar, de îngrijitoare, infirmiere, brancardieri, biologi, fizicieni, farmacişti, care au intrat în grile la nivel 2019 cu un anumit procent, e adevărat, nivelul de aşteptare era mai mare, dar repet, sunt nişte calcule care puteau fi făcute", a afirmat ministrul Sănătăţii.
Citește și Salariu minim de 5.000 de lei. Joburi bine plătite într-un oraşel din România
Pe de altă parte, Sorina Pintea a vorbit despre nevoia de restructurare a sistemului medical, excluzând varianta de concedieri în sistem.
"Am vorbit astăzi despre creşterile salariale, conform Legii Salarizării, acei aproximativ 25%, am discutat despre modalitatea de finanţare a acestora, precum şi de nevoia de restructurare, astfel încât fiecare spital să îşi adapteze serviciile medicale nevoii de servicii medicale din zonă. Nu vor fi concedieri în sistemul sanitar, nici vorbă. Noi vom găsi soluţii pentru acea pătrime, iar sindicatele ne vor ajuta să oferim serviciile medicale de care are nevoie zona respectivă pe care o deservesc. Aş vrea să vă explic: dacă, de exemplu, într-un spital avem 30 de paturi de Chirurgie, care sunt utilizate în proporţie de 50%, iar Medicina Internă are un grad de utilizare de peste 100%, este clar că trebuie să transformăm paturi de Chirurgie în Medicină Internă. Deci nu este vorba de concedieri, ci pur şi simplu de adaptare la nevoia de servicii medicale din zonă", a adăugat Sorina Pintea.
Aceasta a detaliat temele discutate cu reprezentanţii sindicali ai Federaţiei Sanitas şi a subliniat că este important ca ca angajaţii din Sănătate să asigure calitatea actului medical şi siguranţa pacientului.
Ministrul a apreciat că protestul organizat de Federaţia Sanitas nu era necesar, pentru rezolvarea problemelor angajaţilor din sănătate.
"Există o serie de revendicări care nu fac obiectul discuţiei cu Ministerul Sănătăţii, de aceea eu le voi înainta colegilor mei din Guvern, şi le vom discuta, având în vedere cerinţele pe care astăzi liderii de sindicat le-au avut. Eu reiterez încă o dată dorinţa de colaborare şi de parteneriat a Ministerului Sănătăţii cu toate organizaţiile sindicale, pentru că ne dorim ca pacientul, care este în centrul sistemului nostru, să fie cât mai bine îngrijit. Eu cred că a fost o discuţie constructivă, consider că nu era necesar să ajungem la pichetări ca să avem discuţii de genul acesta, şi am avut discuţii cu domnul preşedinte Bărăscu (preşedintele Sanitas, n.r.) în acest sens, dar pe de altă parte eu mă bucur că am putut să am discuţii directe şi foarte sincere cu liderii de sindicat din teritoriu care au venit astăzi să picheteze Ministerul Sănătăţii. Până la urmă suntem parteneri. Părerea mea e că aceste pichetări nu ar trebui să continue", a afirmat Sorina Pintea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...