BNR, decizie privind dobânda de politică monetară, în plină criză bugetară
Consiliul de administraţie al...
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2026, zona euro va avea 21 de membri.
Votul miniştrilor din cele 27 de state membre, prevăzut pentru începutul după-amiezii, nu ar trebui să fie decât o formalitate. Comisia Europeană a anunţat încă de la începutul lunii iunie că Bulgaria respectă toate condiţiile necesare pentru adoptarea monedei euro, iar Banca Centrală Europeană (BCE), a emis, de asemenea, un aviz favorabil.
În Bulgaria, membră a UE din 2007, perspectiva abandonării monedei naţionale, leva, este totuşi departe de a se bucura de consens. În ultimele săptămâni, câteva mii de demonstranţi, purtând pancarte "Nu euro", s-au reunit pe străzile capitalei Sofia pentru a-şi exprima opoziţia faţă de proiect. Mulţi dintre ei se tem că schimbarea monedei va duce la o explozie a preţurilor, ceea ce ar putea hrăni nemulţumirile eurofobilor.
Potrivit unor sondaje recente, aproape jumătate dintre cei chestionaţi se opun intrării Bulgariei în zona euro anul viitor. Însă susţinătorii euro văd în aceasta o etapă importantă ce va întări ancorarea geopolitică occidentală a Bulgariei şi o va proteja de influenţa Kremlinului.
Finalizarea procedurii de aderare a Bulgariei are loc într-un moment în care euro a câştigat în valoare faţă de dolar, după ameninţările repetate ale preşedintelui american Donald Trump privind taxele vamale.
Bulgaria şi-ar fi dorit să treacă la euro mai devreme, dar a fost împiedicată până acum din cauza unei inflaţii prea ridicate pe fondul unei grave crize politice.
Moneda unică europeană a fost lansată pe 1 ianuarie 1999 pentru tranzacţiile electronice, dar a luat o formă concretă începând cu 1 ianuarie 2002, odată cu punerea în circulaţie a monedelor şi bancnotelor care au înlocuit monedele naţionale a 12 state membre ale UE, printre care Germania, Franţa, Italia şi Spania.
Ulterior, s-au alăturat alte opt ţări: Slovenia, Cipru, Malta, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, ultima fiind Croaţia în 2023.
Teoretic, toate ţările membre UE s-au angajat să adere la euro imediat ce vor îndeplini condiţiile, dar nu a fost stabilit niciun calendar. Singura excepţie este Danemarca, care a negociat o excepţie după un referendum care a respins adoptarea monedei euro în 2000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Consiliul de administraţie al...
Calendarul fiscal al lunii...
Marți, 8 iulie 2025, Banca...
Firmele mici care au intrat în...
Remunerații mai mari pentru...
Dobânzile interbancare ROBOR...
Banca Națională a României...
Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...
Grupul austriac OMV a anunţat,...
Vasile Marica va fi prezent la...
Bulgaria se pregăteşte să îşi...
Trump declanșează un nou val de...
Proiectul de lege privind unele...
România ar trebui să renunţe la...
BET continuă tendința...
O companie americană închide în...
Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...
Dolarul s-a apreciat luni în...
Musk anunţă că lansează un...
Banca Națională a României a...
Liberalizarea prețului la...
Guvernul României ia măsurile...
Guvernul lansează aplicația...