"Am să spun în primul rând ceea ce cred că se va întâmpla cu economia României, care este ţinta pe care o avem: o economie verde, o economie cu energie produsă din surse verzi care creează oportunităţi. Aşa a fost istoria industrială a României, suntem o ţară unde am exploatat petrol şi gaze. Prima rafinărie din lume, 1857, a fost înfiinţată lângă Ploieşti. Asta înseamnă că avem foarte multe sonde şi capacitatea de stocare a carbonului. Aceste două lucruri împreună: energie verde, capacitate de stocare a carbonului, dau o şansă unică României de a atrage investiţii străine sau capital, inclusiv autohton - o chestiune unică în peisajul european, şi probabil că devin un avantaj competitiv şi cu restul economiilor lumii. Este un lucru pe care l-am spus la Berlin, este un lucru pe care îl spun companiilor americane, un lucru pe care îl spun companiilor franceze", a menţionat Ştefan-Radu Oprea, la conferinţa "România producătoare în noua paradigmă economică: probleme, finanţarea dezvoltării, intrarea în viitor", organizată de publicaţia Curs de Guvernare.
El a subliniat că sunt companii care îşi manifestă interesul pentru a fi în România, mai ales cele pe care acţionarii le verifică "la al treilea, al patrulea furnizor, dacă într-adevăr comportamentul lor este unul verde, în privinţa energiei".
"Avem o şansă foarte mare şi, din această perspectivă, eu nu sunt atât de pesimist despre viitorul economiei româneşti, cu atât mai mult cu cât, spre exemplu, The Economist spunea că România va avea cea mai mare creştere economică din Europa, în următorii ani. Dacă ne uităm pe cifre statistice, vom vedea că lucrurile nu stau chiar atât de rău cum avem obiceiul de a vorbi despre economia românească", a mai spus Radu Oprea.
Oficialul a subliniat că în România s-a ajuns la un record de ocupare al forţei de muncă ceea ce arată capacitate de absorbţie şi o efervescenţă a economiei.
Pe de altă parte, ministrul a precizat că suntem într-o conjunctură geopolitică, într-o Europă unde activitatea industrială scade.
"Ne uităm la Germania şi ne uităm cu oarecare îngrijorare. Dar, România are previziune de creştere pe mai mulţi piloni posibili. Suntem într-un plin proces de transformare a surselor de energie. Energia verde va fi unul dintre pilonii de bază ai dezvoltării economiei româneşti. Mai mult decât atât, punctual pe acest subiect, suntem în discuţii cu companiile care doresc să investească în România pentru a vedea dacă în noile proiecte mari energetice, România poate să fie implicată în partea de transfer tehnologic, de cooperare industrială, astfel încât să producem în România componente ale noilor reactoare mici modulare sau alte componente din energie", a mai spus ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...