Ministrul Energiei: OUG 114/2018 va produce efecte negative şi în anii următori
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Niculae Havrileț
Niculae Havrileț
Ministerul Energiei a solicitat Guvernului să aprobe, în ianuarie, o ordonanță simplă pentru a corecta efectele OUG 114/2018, a anunțat marți, Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei, la conferinţa Focus Energetic.

“Consider că, începând cu a doua jumătate a anului viitor, vom putea să punem în practică anumite elemente care vor reieși din ce se va întâmpla cu Legea 123, cu modificarea OUG 114/2018 și cu celelalte elemente referitoare la aplicare noilor directive și, în special, Directiva energiei”, a spus oficialul.

Potrivit lui Havrileț, Comisia Europeană a declanşat mai multe proceduri de infringement împotriva României, ca urmare a OUG 114.

“În acest moment, la minister, se lucrează la eliminarea procedurilor de infringment induse de OUG 114/2018, respectiv unul care are deadline în 26 decembrie, adică de la 1 ianuarie ar putea intra faza finală la Curtea Europeană de Justiție. A doua procedură de infringement este legată de prevederile OUG 114/2018 și Ordinul 52 al ANRE, o procedură cauzată de nemodificarea Legii Eficienței Energetice (...) Ținem legătura cu Comisia Europeană, avem o relație directă, vorbim direct, ne coordonăm astfel încât România să iasă din procedura de infringement și să reimpună funcționarea pieței gazelor și a energiei după modelul pieței unice europene și nu după modelul anilor 2000-2003 care a fost readusă în actualitate de prevederile OUG 114/2018. Cel mai mare păcat al acestei ordonanțe este că nu a prevăzut ce se va întâmpla după. Până în 2021, 2022, s-au stabilit anumite termene și apoi ce? La ce putem să ne așteptăm?”, a spus consilierul.

Hidroelectrica este iar cu un picior spre insolvență. Ce s-a întâmplat

El a precizat că OUG 114/2018 va produce efecte negative şi în anii următori.

“Cert este că atunci când se intervine administrativ într-o piaţă liberă, iar piața gazelor și a energiei electrice este obligatoriu să fie liberă, nu poţi să ai decât poziţia unui elefant într-un magazin de porţelanuri. La fel s-a întâmplat şi cu OUG 114/2018, sunt efecte negative la vedere, evidente, şi unele care se vor vedea peste ani. Repararea efectelor negative este dificilă, pentru că s-au înregistrat pierderi pe tot lanţul, producătorii, furnizorii... Culmea, cel mai oropsit va fi consumatorul final, pentru că el va fi cel care va plăti tot ce înseamnă recuperarea costurilor. În plus, producătorii nu mai sunt interesaţi să facă investiţii, din cauza impredictibilităţii şi instabilităţii cadrului legislativ", a explicat Havrileț.

Conform acestuia, pe bursa gazelor, preţurile au scăzut până la 70-73 de lei pe MWh, foarte aproape de preţul reglementat de 68 de lei pe MWh.

“Pe bursă, în noimebrie, în prezent, avem prețuri la gaze de 70, 73, 73 lei, deci nu foarte departe de cel reglementat, de 68 lei. A meritat să revenim la modelele piețelor din 2002-2003, atunci când am reimpus obligația de import? Nu merita. În acest moment, preţurile pe bursa din România sunt similare cu cele de la Baumgarten. Am revenit la un preţ egalizat la nivel regional, aproximativ la nivelul din 2016", a mai declarat consilierul ministrului Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel