Ministrul Mediului: Regiunea Mării Negre este într-un mare pericol
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Prea mult gunoi
Prea mult gunoi
Regiunea Mării Negre este afectată în special de poluarea cauzată de plastic şi microplastic, a declarat, marţi, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la Conferinţa la Nivel Înalt a statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN).

"Abordarea provocărilor emergente de mediu, una dintre priorităţile Preşedinţiei OCEMN din România, este cooperarea durabilă şi orientată spre rezultate în domeniul protecţiei mediului. Regiunea Mării Negre este afectată în special de poluarea cauzată de plastic şi microplastic. În acest context, măsurile de protecţie a mediului trebuie să aibă în vedere atenuarea ameninţărilor pe care le prezintă deşeurile marine din plastic pentru mediul şi viaţa umană din această regiune", a spus Mircea Fechet.

El a precizat în acest context că instituţia pe care o conduce şi Comisia Europeană vor organiza pe 17 noiembrie workshop-ul regional al părţilor interesate pe tema ''Oportunităţi economice ale unei economii circulare: combaterea poluării cu plastic şi micro-plastic în regiunea Mării Negre". Obiectivele atelierului sunt de a împărtăşi bunele practici de combatere a poluării cu materiale plastice şi micro-materiale plastice, precum şi de a discuta rolul politicilor integrate şi al cooperării internaţionale în contextul economiei circulare şi al gestionării materialelor plastice.

"Multiplele crize şi provocări cu care ne confruntăm astăzi creează un nou sentiment de urgenţă şi ne solicită o cooperare suplimentară, acţiuni coordonate şi coerente şi punerea în aplicare decisivă a angajamentelor. În ceea ce priveşte abordarea impacturilor devastatoare ale COVID-19, ar trebui să fim angajaţi ulterior pentru o redresare ecologică şi echitabilă prin integrarea preocupărilor de mediu în politicile de revenire economică, pentru a asigura o redresare durabilă şi societăţi rezistente. Opţiunile politice şi măsurile practice pentru a avansa punerea în aplicare - a Agendei 2030 şi a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) - trebuie să fie susţinute în mod corespunzător prin mijloace adecvate, în special resurse financiare suficiente, transfer de tehnologie şi consolidarea capacităţilor", a spus Fechet.

Citește și Aeronavă misterioasă, surprinsă deasupra Californiei

El a afirmat că, pentru a asigura natura integrată a ODD, Acordul de la Paris ar trebui menţionat întotdeauna împreună cu Agenda 2030, subliniind interconectările acestora, dar şi complementaritatea.

"În timp ce încercăm să permitem un set de schimbări transformatoare care să poată viza factorii determinanţi ai schimbărilor climatice, pierderii biodiversităţii şi poluării, abordarea noastră se bazează pe fundamentele egalităţii de gen, echităţii şi drepturilor omului. Cred că promovarea cooperării sectoriale în toate domeniile activităţii OCEMN (Organizaţia de Cooperare Economică a Mării Negre), concentrându-se pe domeniile cheie, cum ar fi mediul, schimbările climatice şi energia verde, transportul şi conectivitatea inteligente, rezistente şi mai durabile din punct de vedere al mediului, va asigura o dezvoltare durabilă din regiunea Mării Negre (regiunea BSEC) şi va spori pacea, stabilitatea şi prosperitatea în regiune. Sunt încrezător că această conferinţă va reconfirma angajamentul continuu al României de a consolida cooperarea regională, de a stimula cooperarea economică durabilă prin realizarea setului de ODD ale Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă", a adăugat ministrul.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României a organizat marţi Conferinţa la Nivel Înalt a statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN).

Conferinţa are ca temă "Intensificarea colaborării regionale pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă", sub egida Preşedinţiei-în-Exerciţiu a OCEMN.

Obiectivul evenimentului organizat în format videoconferinţă este crearea unei platforme unice de discuţii pentru schimbul de bune practici dintre coordonatorii guvernamentali implicaţi în procesul de implementare a Agendei 2030 din regiunea Mării Negre, precum şi alţi actori implicaţi direct sau indirect în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, creând astfel sinergii valoroase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel