"Începem cu subiectul așteptat de milioane de români, recalcularea pensiilor, care este una dintre marile priorități ale acestei guvernări. Alături de Ministrul Muncii și președintele Casei Naționale de Pensii Publice, ne asigurăm azi că totul este în grafic și deciziile de recalculare pleacă vineri spre toți pensionarii, conform planului.
Din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România. Iar creșterea medie a pensiilor este de aproape 27%. Îi dau rapid cuvântul doamnei ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu și o rog apoi să se ducă la briefingul de presă ca să ofere toate detaliile importante", a transmis premierul Ciolacu, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.
"Am finalizat recalcularea. Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar au pensii diferite. Guvernul Ciolacu asigură creșterea sustenabilă și continuă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care garantează creșterea anuală a pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare. Am eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, care ar fi putut duce la înghețarea pensiilor până în 2070.
În 2024, cei mai mulți dintre pensionari beneficiază de două majorări: prima majorare la 1 ianuarie 2024 – au crescut toate pensiile ca urmare a creșterii punctului de pensie cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei; a doua majorare, la 1 septembrie 2024, pentru eliminarea inechităților, prin recalcularea tuturor pensiilor. Cei mai mulți vor câștiga, nimeni nu pierde!", a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
"Alt subiect cu care eram datori în fața opiniei publice este modificarea legislației pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune și sesizări anonime. Pentru ca sesizarea la fapte hărțuire să fie examinată și soluționată, trebuie să fie indicii pe criteriul de sex sau hărțuire morală. Venim și cu norme ce permit universităților și altor instituții, inclusiv unităților de învățământ preuniversitar să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen.
Adoptăm azi indicatorii economici ai unor investiții masive în creșterea eficienței și a siguranței feroviare. Sunt proiecte de peste 8 miliarde de lei în reabilitarea unor linii de cale ferată, plus alte lucrări finanțate prin PNRR în regionalele Iași, Galați și Cluj.
Parcurgem iar o perioadă de caniculă și secetă prelungită. Aprobăm azi Strategia pentru Adaptarea la Schimbările Climatice. Avem astfel un cadru fundamental pentru a acționa în acest domeniu. Strategia reprezintă însă și condiția esențială pentru a obține un împrumut de 470 de milioane de euro de la Banca Mondială. Cu acești bani vom finanța proiecte pentru a reduce vulnerabilitățile României la riscurile climatice ce devin tot mai acute.
Vreau să-i felicit încă o dată pe toți performerii României de la Olimpiadă -este cel mai bun rezultat al nostru din ultimii 16 ani. Cuantumul premiilor oferite medaliaților duce țara noastră în top 5 mondial și este firesc să fie așa! Doar așa putem să motivăm și alți tineri sportivi să aspire la marea performanță. Aceste milioane de euro alocate ca premii sunt, cred, banii cheltuiți cel mai eficient de România în ultimii ani!
Tot în legătură cu sportul și educația, vreau să-i cer doamnei ministru al Educației, Ligia Deca, să revizuiască până la finalul lunii măsura reducerii bursei de merit pentru elevii aflați la începutul carierei sportive. Nu pot fi de acord cu această decizie ce ar urma să se aplice din septembrie, deoarece România își dorește exact contrariul: să convingă cât mai mulți copii să facă sport! Vrem ca prin sport să-i îndepărtăm de alte tentații periculoase, vrem să-i ajutăm să crească sănătoși! Nu putem să facem asta dacă elevii sportivi pierd și minimul de ajutor primit din partea statului."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...