Ministrul Sănătății anunță scutiri de la majorările fiscale. Ce se întâmplă cu TVA-ul la medicamente

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Medicamente / Foto: Freepik
Medicamente / Foto: Freepik
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat duminică că medicamentele – fie ele eliberate pe bază de rețetă sau fără – vor beneficia în continuare de o cotă redusă de TVA, chiar și după aplicarea noului pachet fiscal.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat duminică că medicamentele – fie ele eliberate pe bază de rețetă sau fără – vor beneficia în continuare de o cotă redusă de TVA, chiar și după aplicarea noului pachet fiscal.

Declarația vine în contextul în care guvernul pregătește modificări ample ale Codului Fiscal, care vor include majorări ale cotelor de TVA pentru o serie de produse și servicii. Potrivit ministrului, medicamentele nu vor fi vizate de aceste creșteri agresive.

Medicamentele vor rămâne protejate

„Putem să împărţim medicamentele în două mari categorii: cele care se eliberează pe reţetă medicală şi cele fără reţetă (OTC-uri). Pentru ambele categorii, TVA-ul nu va creşte la valoarea maximă”, a declarat Alexandru Rogobete la Digi24.

El a explicat că, în programul de guvernare, este prevăzută păstrarea TVA-ului redus pentru medicamente, ceea ce înseamnă că fie va rămâne la nivelul actual de 9%, fie – în cel mai rău caz – va fi majorat marginal, cu 1-2 puncte procentuale. „Tot ce pot să vă spun este că medicamentele vor rămâne la valoarea minimală a TVA-ului”, a precizat oficialul.

Această decizie are scopul de a menține accesibilitatea tratamentelor pentru pacienți, într-un moment în care inflația și prețurile la utilități afectează puterea de cumpărare a populației.

Reduceri salariale moderate pentru personalul TESA

În același timp, ministrul a confirmat că o parte din angajații sistemului sanitar – mai exact, personalul TESA (tehnic, economic și administrativ) – va fi afectat de măsurile de austeritate anunțate în ultima perioadă, prin reducerea sporului pentru condiții vătămătoare.

„Am calculat o medie națională a acestui spor în zona TESA. Valoarea medie este de aproximativ 400 de lei, iar aceasta va fi redusă la 300 de lei”, a precizat Rogobete. El a subliniat că impactul asupra veniturilor va fi „real”, dar nu dramatic: „Această reducere nu va fi atât de agresivă”.

Măsura face parte dintr-un set mai amplu de reduceri bugetare ce urmează să fie incluse în ordonanța „trenuleț”, pe care Guvernul intenționează să o adopte în perioada următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Bursa de Valori București
Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel