MIPE a trimis la Comisia Europeană declarații de cheltuieli pentru rambursarea a 900 milioane euro
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comisia Europeana
Comisia Europeana
MIPE a trimis declarații de cheltuieli pentru rambursarea a 900 milioane euro de către Comisia Europeană.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) și Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (POCU), a transmis Autorității de Certificare și Plată (ACP) din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, declarații de cheltuieli în valoare totală de 608 milioane euro.

„Doar în ultimele zile au fost transmise declarații de cheltuieli de peste 900 de milioane de euro care vor adăuga în curând la totalul sumelor rambursate de către Comisia Europeana. Sunt bani de care țara are nevoie și vor ajunge la beneficiari în scurt timp.  Săptămânile viitoare vom depune alte solicitări de plată de nivel similar, pentru că vreau ca ritmul de aducere a banilor în economia noastră să fie cel mai rapid. Am tot spus că țintim o rată maximală de absorbție până la închiderea exercițiului financiar 2014-2020, adică la finalul acestui an, dar dincolo de cuantificarea absorbției stau, în fapt, finanțările pe care toate proiectele aflate în implementare le primesc pentru a putea finaliza lucrările și a-și aduce aportul la economia locală, regională și națională”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Astfel, Autoritatea de Management pentru POR transmis o declarație de cheltuieli în valoare totală de 399,13 milioane de euro. Urmare a verificărilor, valoarea declarației de cheltuieli transmisă deja Comisiei Europene de către ACP a fost de 298,58 milioane euro, diferența de 100 milioane euro reprezentând cheltuieli suplimentare pentru drumuri județene și care va fi solicitată ulterior spre rambursare Comisiei.

Astfel, suma totală transmisă spre decontare în cadrul POR este de 5,3 miliarde euro, reprezentând o rată de  absorbție de 80%. În plus, din alocarea UE în valoare de 6,8 miliarde de euro au fost efectuate plăți către beneficiari în valoare de 6,56 miliarde euro, fonduri europene, reprezentând o rată a plăților de 96% în cadrul POR 2014-2020.

În același timp, Autoritatea de Management pentru POCU a trimis vineri, o declarație de cheltuieli în valoare totală de 208,92 milioane de euro. Din alocarea totală a POCU 2014-2020, în valoare de 4,59 miliarde de euro, până în prezent au fost solicitate Comisiei Europene spre rambursare fonduri în valoare de 3,41 miliarde euro. Din această sumă, peste 566 milioane euro au fost cerute pentru rambursare în cursul acestui an.

Sumele solicitate spre rambursare reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Regional, respectiv Programul Operațional Capital Uman.

Suplimentar, reamintim faptul că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a transmis, joi, Autorității de Certificare și Plată două declarații de cheltuieli în valoare totală de 252,55 milioane de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe