Mircea Coșea: Ce înseamnă pentru România conflictul armat din Israel și riscul unui Al Treilea Război Mondial
Autor: Mircea Cosea
Data actualizării:
Data publicării:
Prof. Mircea Coșea
Prof. Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul universitar Mircea Coșea a avut amabilitatea să facă o scurtă analiză, pentru DCBusiness, legată de ceea ce înseamnă pentru România războiul declanșat în urmă cu câteva zile de teroriștii Hamas în Israel.

Profesorul a spus că: ”Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă acum în zona asta a Israelului va afecta toată economia mondială într-o manieră mai directă sau indirectă, deoarece, în pofida faptului că este o țară mică, Israelul reprezintă un punct foarte important din punct de vedere al conexiunilor internaționale în plan economic, bancar și militar”, a explicat expertul.

Mircea Coșea a mai adăugat că: ”Israelul este o țară mică dar este o țară extrem de importantă din punct de vedere al relațiilor pe care le are în întreaga lume economică puternică, mai ales în Statele Unite ale Americii, dar nu numai. Din acest punct de vedere nu putem să comparăm războiul din Ucraina cu cel care a început acum în Israel. Efectele la nivel global vor fi mult mai mari ale războiului din Israel”.

Cum va fi afectată România

Profesorul de economie a răspuns întrebării: ”Cum ne va afecta pe noi? ”. Analistul a explicat că: ”La prima vedere nu în mod direct, pentru că relațiile economice și militare cu Israelul sunt importante în România, dar nu sunt la nivelul pe care îl avem cu alte țări. Deci, deși ar părea că suntem puțin mai depărtați de efectele imediate, părerea mea este că ar fi o mare greșeală să nu apreciem că o mare parte din capitalul internațional, și spun internațional, nu multinațional, care activează în România are contribuții importante de capital sau de management al capitalului, de management al valorificării capitalului, de gândire economică în economia și structurile economice israeliene. Capitalul și managementul modern și foarte inovativ pe care Israelul îl are, practic este prezent în multe companii din România care sunt sub alt steag, ca și capitalul multor companii multinaționale și fonduri de investiții care lucrează aici și care sunt importanți în domeniul construcțiilor în România”, a explicat Mircea Coșea.

Profesorul a mai spus că: ”Mai este un lucru important, și anume că pentru România relația economică cu Israelul a reprezentat, deși nu foarte la vedere, un punct de legătură al economiei românești cu economia extracomunitară, prin negocierile, prin relațiile, prin sprijinul pe care anumite instituții, cum ar fi Camerele de comerț anumite comitete bilaterale româno-israeliene, România a avut de câștigat în multe domenii pe care Uniunea Europeană nu i le oferea”, a spus profesorul și a continuat explicând că este vorba despre ”așa numita diplomație comercială sau economică, de la care România au învățat mult și de care a beneficiat mult. Ultimile dezvoltări din acest punct de vedere, relații pe care s-a dezvoltat Camera de Comerț a României pe această direcție a relațiilor extracomunitare”. 

Ce învață România de la Israel

Mircea Coșea a mai punctat că: ”Prin diplomația economică am văzut contribuția importantă a Israelului și aportul direct pe care le-au adus specialiștii Ambasadei Israelului la București, că ăsta e un lucru important, și anume că, deși nu este foarte public, aceste lucruri se cunosc, sau cum se spune într-o reclamă ”cunoscătorii știu” că  România a avut multe relații, poate vor continua, de tatonare, de dezvoltare a unor legături bilaterale puternice între România și Israel în domeniul apărării.  Aici avem o experiență mai veche”, a explicat Mircea Coșea referindu-se la un proiect vechi în care Israelul trebuia să ne modernizeze avioanele MIG.

Profesorul a continuat spunând că există și alte proiecte ”mult mai sofisticate pe domeniul radarelor, avem o cooperare bună în domeniul militar, în asamblarea unor piese de artilerie și a unor structuri foarte moderne la ceea ce producem noi în România, prin cooperare cu Israelul, la transportoare și la alte lucruri. Deci există legături pe care le știm, însă cel mai important este că România a beneficiat de un sprijin. Hai sa îl numesc un fel de Lobby, deși cuvântul este neacceptat în România din partea unor instituții, specialiști și personalități israeliene în reglementarea unor procese economice și explicarea lor din prisma a ceea ce numim capitalism modern în economia de piață”.

Analistul a mai spus că: ”Modul în care în ultimele zile, un fost ambasador al Statelor Unite ale Americii, mă rog, care aparține să zicem culturii israeliene, că a ieșit în public în România, arătând unele vicii pe care conducerea economică a României o are este edificator și acest lucru”.

Ce leagă România de Israel

Profesorul a mai spus că ceea ce vedem acum în Israel nu poate fi abordat numai prin drama umană și teama pentru românii care se află atât în Israel și Gaza, însă ”în spatele acestui fenomen din vizibil, dureros, în aceste zile există o legătură economică puternică între România și Israel. Nu atât la vedere, prin capital deschis, ci prin sprijinul pe care România l-a avut încă de la începutul tranziției”.

Mircea Coșea a detaliat ce înseamnă acest sprijin: ”Ceva ce a însemnat știința economică, știința politicii economice și consultanța pe care România a avut-o de la o țară care este extrem, extrem de modernizată, înaintată din punct de vedere al gândirii economice și al gândirii de business în contextul economic global modern”, a punctat profesorul.

În concluzie, analistul a afirmat că acest război va avea consecințe pentru România și s-a declarat mulțumit de faptul că politicienii români și-au manifestat sprijinul în favoarea Israelului: ”Nu numai că este și interesul nostru ci și pentru că Israelul reprezintă un exemplu la dorință, voință de a exista ca națiune și care se opune unor unor tendințe absolut brutale, ieșite din istoria modernă de a dizolva un stat și o națiune. Lucrul ăsta România nu îl poate accepta și sper că și din punct de vedere al mediului de afaceri românesc, cel care este direct sau indirect implicat în cooperarea cu capitalul israelian și cu oameni de afaceri israelieni, să existe din partea României un sprijin permanent în niște condiții foarte complicat de explicat. Nu știm ce se va întâmpla, nu știm dacă nu va fi începutul unul al treilea război Mondial. Bine! Cu altă față, cu alte elemente față în primul și al doilea, dar, nivel mondial, nu știm cum se va extinde acest acest război și de aceea cred că un sprijin permanent, manifestat direct politic, dar și economic, în măsura în care putem, trebuie să fie prezent în relațiile României cu Israelul”, a conchis profesorul Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel