"Am putea muri înainte de pensionare!" Mircea Coșea: Românii intră într-o sărăcie NEEUROPEANĂ

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O discuție despre problemele reale ale României
O discuție despre problemele reale ale României
Profesorul Mircea Coșea a transmis un mesaj dur despre pensiile și salariile din România și a vorbit despre vârsta de pensionare. În plus, specialistul a vorbit și despre marea provocare pe care o vom întâmpina de la 1 aprilie.

”S-ar putea să murim înainte de a ne pensiona. Ce să vă spun. Este o chestiune care, până la urmă, are un sens strict portabil, și anume se mizează pe faptul că s-ar putea aduce o economie la fondul de pensii. Dar este aberant. Așa ceva nu se poate”, a declarat profesorul Mircea Coșea, vorbind despre posibilitatea creșterii vârstei de pensionare și despre PNRR.

”În PNRR scrie, dacă mai scrie, pentru că noi, de fapt, nu știm ce este PNRR-ul, nu știm ce este acolo, dar colateral, din ce am aflat, din alte informații, rezultă că vârsta va fi la 65 de ani. Deci problema asta cu 70 de ani este destul de încurcată”, a arătat analistul, punctând, în continuare, marile probleme ale momentului în România

Care este problema zilei

”Mai este o problemă pe care trebuie să o discutăm, pentru că se pune în discuție situația pieței muncii. Dacă oamenii lucrează până la 70 de ani, posturile se blochează, iar tânăra generație nu are locuri de muncă. Lucrurile sunt foarte încurcate și nu văd de ce trebuie să discutăm lucrul acesta, când noi, în România, nu suntem capabili să rezolvăm problema zilei. 

Problema zilei înseamnă salvarea, până la 1 aprilie, a unei părți a populației care intră într-o sărăcie extraordinar de neeuropeană, ca să zic așa. Ultimele date statistice arată că în România, și nici într-o altă țară europeană nu există așa ceva, la patru oameni unul este în sărăcie absolută. Asta nu este o normă europeană”, a subliniat profesorul Coșea. 

Marea provocare - 1 aprilie 

În al doilea rând, a continuat el, ”trebuie să rezolvăm problema 1 aprilie. Pentru că la 1 aprilie, aceste facturi vor veni din nou la cotă maximă, dar pensiile nu vor mai crește și nici nu se va mai acorda plusul acela până la 2200 de lei. Astea sunt probleme care trebuie rezolvate acum. Dacă nu se rezolvă acum și nu intră în buget sub o formă sau alta, toamna acestui an ne va prinde cu aceleași facturi foarte mari, pentru că nu se schimbă nimic

Ce-o mai fi cu noua lege a pensiilor, cu reformele astea la pensii, care sunt lucruri clasice, pentru că nu a existat al Muncii în ultimii 30 de ani care să nu vorbească despre reforma pensiilor, vedem. 

O criză care se vede peste tot

Dar nu se rezolvă problemele esențiale ale acestui moment. Iar în acest moment, România este în criză, într-o criză care se vede peste tot, peste care se suprapune prețul benzinei, tot mai ridicat și care este încă un adaos la inflație. Și toate acestea trebuie rezolvate acum, nici peste două luni, nici peste un an. Trebuie să scoatem din iarnă, nu noi, guvernanții, populația care a intrat în sărăcie. 

Citește și Mircea Coșea, după anunțul BNR: ”Toți vom plăti dobânzile majorate ale băncilor la credite”

Asta este problema. Uitați-vă la statistică: a scăzut consumul. În ultima lună avem 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii care au intrat în faliment. Astea sunt lucruri foarte grave. Astea trebuie să le rezolvăm”, a insistat analistul, într-o intervenție la Realitatea tv. 

Se ascunde ceva ce nu se spune

În altă ordine de idei, Mircea Coșea s-a arătat sceptic în privința șanselor de renegociere a PNRR-ului. ”Această cifră de 9,4% ascunde ceva ce nu se declară. Și anume că există această intenție ca, până la urmă, să se acorde aceste pensii speciale la primari, la viceprimari, la consiliile locale și așa mai departe. Aceste pensii speciale dereglează cifra. 

Deci, trebuie să vorbim cu cărțile pe față. Se dorește să se ajungă, până la urmă, la aceste pensii speciale. Pe de o parte, tot spunem că vrem să eliminăm pensiile speciale, pe de altă parte, ministerul Justiției introduce creșteri de pensii și salarii speciale. Pe de altă parte, mărim numărul funcționarilor din instituțiile publice cu 4000-5000 de oameni în jumătate de an, iar până în final, se va ajunge, o să vedeți, la acordarea pensiilor speciale la primari și la viceprimari și așa mai departe, pentru că ei reprezintă motorul electoral. 

Ei trebuie ținuți în funcție și motivați. Și atunci, ce mai discutăm de 9,4%, de 8,7% și alte lucruri de acest gen. Aceste creșteri sigur să nu încap în acel procent dacă economia nu se mișcă. Dar economia nu se poate mișca, pentru că aceste facturi la energie au distrus o parte din economie în mai puțin de două luni. Deci, repet, trebuie rezolvată problema facturilor la energie imediat, pentru că asta subminează economia în fiecare zi".  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Elena Cristian
Garnizoana Bacău / Foto: MApN
Energie electrică / Foto: Freepik
România intră în Schengenul terestru de la 1 ianuarie

România intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025

România a obținut astăzi un acord crucial pentru...

ANAF / Foto: Oana Pavelescu
CET Sud
Elon Musk este perceput ca un risc la Casa Albă
Fosta uzină Laminorul
Bursa de la București
Pașaport SUA / sursa foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Capitoliul / FOTO: Freepik

Economia SUA, creștere solidă în trimestrul al treilea

Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...

BVB

Victor Ponta: De luna viitoare am putea rămâne fără bani

Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...

Gaze
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
Avocat / FOTO: Freepik

Soarta TikTok în Statele Unite se joacă pe 6 decembrie

Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...

Războiul înghite mulți bani
Marius Budăi
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Posibile probleme cu încălzirea
iPhone
Ședință de Guvern / gov.ro
Bani / Foto: DCBusiness

pixel