Mircea Coșea, pesimist în privința Pilonului II de pensii. Sfatul economistului pentru români
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Pilonul II de pensii nu mai are credibilitate
Pilonul II de pensii nu mai are credibilitate
Mircea Coșea a nu are o viziune prea optimistă în privința sorții Pilonului II de pensii și spune că încrederea este diminuată mult în acest sistem și explică de ce.

”Reglementarea sistemului de pensii Pilonul II este foarte important”, a explicat profesorul Mircea Coșea și a subliniat că cei care au acum peste 30 de ani vor avea dificultăți cu contributivitatea, ”Poate nu în 10 ani dar în 15 ani, în mod sigur, pentru că acestea sunt regulile peste tot. Generațiile se schimbă, contributivitatea nu mai facem față și așa mai departe. Pilonul doi a fost inventat undeva în America de Sud, acum 30 de ani, tocmai pentru a suplini acest rol, și anume de a oferi o variantă pentru ca cei care nu au o posibilitate reală de a trăi din contributivitate. La noi, lucrul ăsta este un mare pericol. De ce? Pentru că nu are credibilitate. Pilonul doi trebuie să fie foarte credibil pentru a acționa”.

În contextul în care Claudiu Năsui a afirmat că statul ar viza naționalizarea Pilonului II de pensii, profesorul Coșea a spus că: ”La noi se întâmplă niște lucruri care încep să fie foarte stranii. Pe ideea aceasta a domnului Năsui sau, mă rog, vestea pe care dânsul o dă, dar care nu este nouă, a mai circulat ideea ca se face naționalizare.Mă întreb dacă până la urmă fake-news-ul ăsta poate mu e chiar atât de fake-news, pentru că, în condițiile în care bugetul are astfel de dificultăți, în care avem deficite atât de mari, din care rostogolirea datoriei este extraordinar de greu de realizat, și mai vine și domnul ministru al Energiei și mai cere vreo 30 de miliarde pentru compensări, mă întreb, în situația asta, apare o astfel de idee, o idee de catastrofă bineînțeles, ea poate să apară. Dar aici avem totuși o problemă. Și anume, contribuția este aceeași, veniturile scad față de anul trecut. Ceea ce obțin oamenii de la Pilonul II este mai puțin cu vreo 6%. Vina este dată pe inflație și pe lipsa de eficacitate a fondurilor în care se investește. Dar aici noi avem o instituție care ar trebui să aibă grijă și care este ASF-ul. ASF-ul ar trebui să fie acela care să păzească aceste lucruri și să reușim și noi poate, într-o anumită măsură, cum au reușit japonezii, ca din pilonul II să obțină o posibilitate de ridicare a condițiilor de viață ale pensionarilor așa cum un au avut japonezii niciodată în istoria lor” a explicat profesorul Coșea. 

Economistul a subliniat că ”în condițiile astea în care se mai adaugă și această apreciere a domnului ministru, credibilitatea scade și mai mult și duce la o lipsă de încredere în ceea ce se va întâmpla. Este un lucru extrem de grav, pentru că se pierde prin motivare.  Eu cred că situația este atât de periculoasă, cred că este atât de alunecoasă, încât eu cred că oameni ar trebui să contribuie la fonduri de pensii private așa cum se întâmplă și în alte țări, un cont personal de pensie, pentru că lucrurile sunt atât de încurcate și atât de, aș spune eu, fragile din punct de vedere al deficitelor, încât oricând se poate întâmpla ceva cu pilonul doi și  să avem din ce în ce mai puține rezultate, deși contribuția este aceeași.

Citește și: Mircea Coșea, dezamăgit de discursul lui Mugur Isărescu. Reproșurile aduse de analist

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel