Mircea Coșea, verdict sumbru: Într-un an ajungem în incapacitate de plată și nu ne va salva nimeni. Nu suntem nici Grecia și nici Italia
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea a trecut în revistă măsurile pe care ar trebui să le ia guvernul pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei dar a explicat și de ce aceste măsuri nu se vor lua.

Principalele măsuri indicate de Profesorul Mircea Coșea:

  • Reforma guvernamentală adică reforma aparatului guvernamental

  • Reforma teritorială care este una arhaică și care costă mult prea mult

  • Reforma ANAF care să poată recupera datoriile de la marii contribuabili

Chestiunea reducerii cheltuielilor statului cu 20 de miliarde de lei despre care ministrul Finanțelor Adrian Câciu spune că ”nu este o gaură la buget” a generat dezbateri intense în rândul economiștilor.

Profesorul Mircea Coșea a explicat pentru DCBusiness că economiile la buget nu se fac cu tăierea bugetului pentru mopurile femeilor de serviciu din ministere și nici cu tăierea de salarii și pensii. Economistul a spus că în primul rând trebuie tăiate cheltuilelile guvernamentale care au ajuns la un nivel aiuritor și că Guvernul în sine trebuie reformat.

Economistul a mai arătat că ANAF ar fi trebuit să se ocupe de recuperarea datoriilor marilor contribuabili și nu de taxele livratorilor sau de cele ale manichiuristelor dar că ANAF singur nu poate face acest lucru: ”Am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu taxa de solidaritate de la OMV”.

Mircea Coșea a explicat și de ce statul nu poate face investiții: ”Noi nu putem să facem investiții masive fără să dezechilibrăm balanța comercială pentru că importăm orice bun de capital. În cazul în care vrem o șosea importăm de la bitum până la pietriș! Importăm toate materialele de construcții iar în agricultură, importăm îngrășăminte. Deci, în măsura în care nu ai o ofertă internă bazată pe o modernizare a economiei, pe o restructurare a raporturilor dintre ramuri, nu este, aș spune eu, suficient să vorbim despre o greșeală în desenarea bugetului. Este de fapt o consecință firească a structurii înapoiate, neproductive și total în contra curentului european, a economiei României în ansamblu. Puteam să facem la anul un buget mult mai echilibrat pe hârtie, dar deficitul bugetar va exista în continuare până când nu rezolvăm problemele structurale”, a explicat profesorul Coșea.

Întrebat despre consecințele la care să ne așteptăm în cazul în care statul nu va acoperi gaura din buget, profesorul a spus că acestea vor deveni vizibile într-un an, un an și jumătate: ”Consecința se va vedea într-un an, un an jumate, când vom ajunge în incapacitate de plată. Pentru că gaura bugetară, care va exista oricum atâta timp cât economia nu produce, este într-o stare precară, că se va apela la împrumuturi. Or, împrumuturile în condițiile actuale sunt din ce în ce mai periculoase, pentru că avem o rostogolire a datoriei foarte mare, deci ne permitem să mărim această rostogolire prin noi împrumuturi. Pe de altă parte, împrumuturile care sunt din ce în ce mai dese și la dobânzi din ce în ce mai mari ne vor duce într-o perioadă istorică, cum am spus, într-un an jumătate, în incapacitatea de a ne mai împrumuta decât cu riscuri enorme. Or, această incapacitate de a ne mai împrumuta, dobânzile fiind foarte mari, iar încrederea pieței în economia României fiind în scădere, vom ajunge în incapacitate de plată”, a arătat profesorul de economie.

Mircea Coșea a mai comentat spunând că: ”Sigur, există optimiști care spun <> și dau exemplul Greciei. Eu sunt mai puțin optimist și spun să nu ne comparăm cu Grecia și să nu ne comparăm cu Italia sau cu alte țări care au o datorie publică mare, pentru că acele țări au alt statut din punct de vedere al locului economiei lor. În Uniunea Europeană sunt mult peste noi, dar, pe de altă parte, ele fac parte din zona euro, fiind parte din zona euro. Banca Europeană nu ne va proteja de teama ruperii lanțului valoric care este sistemul euro deoarece nu suntem în zona euro, deci nu ne va ajuta nimeni. Vom fi într-o situație extrem de dificilă în care va apare această soluție de care mi-e foarte, foarte teamă, și anume că datoria României poate să fie preluată de anumite fonduri internaționale, multinaționale”.

Imaginea zugrăvită de analist este una foarte sumbră acesta afirmând că: ”Vom deveni de fapt vânduți de sus până jos sau statul român va încerca din nou să iasă pe piață și să vândă ce a mai rămas din România! Resursele importante de sare, de pământuri rare, poșta și așa mai departe”. 

Avertismentul profesorului Mircea Coșea este unul clar: ”Deci, dacă nu se iau măsuri urgente, și nu măsuri cosmetice cum se iau acum, se mai reduc niște cercuri în miracole cu o cu mopurile de la femeia de serviciu și alte lucruri, dacă nu se iau măsuri urgente în structura economiei românești, în încercarea de a ridica nivelul de valoare adăugată pe care-l creează economia României pentru a alimenta bugetul. Și aici există un mijloc important pe care îl avem la îndemână, dar nu îl folosim, este vorba de PNRR. PNRR-ul trebuie să fie orientat spre aceast obiectiv esențial, care înseamnă restructurarea prin modernizare a economiei românești”. 

Economistul a subliniat care sunt acele direcții: ”Sunt cele opt ancore care ale Uniunii Europene, începând de la economia verde până la digitalizare. Avem ce să facem, mai ales în condițiile în care toată lumea este în schimbare, iar o schimbare care ne afectează direct este reorientarea rapidă a industriei de autovehicule din Europa Occidentală spre chipuri moderne, electrice. Ori noi, din acest punct de vedere pierdem comenzi. Comenzile care vin în România în ultimele luni pe industria auto sunt din ce în ce mai mici, dovadă a faptului că industria României este în descreștere de vreo opt-nouă luni.

Întrebat despre eventuale concedieri profesorul Coșea a afirmat că: ”Deocamdată, până la alegeri nu vor fi concedieri deoarece anumite ministere au locuri neocupate, deci ele vor fi scoase din finanțare, și se va spune că s-a făcut economie și vor mai finanța locurile neocupate”, a arătat analistul economic și a continuat spunând că: ”Nu trebuie să vorbim pe ansamblu, pentru că sunt ramuri care duc lipsă de personal. Vorbim despre siguranța publică. Poliția are o lipsă de câteva zeci de mii de oameni, nu mai au bani de carburant pentru mașini și așa mai departe. Aici ar trebui depus un efort. Ce să mai zicem de învățământ? Nu avem profesori, nu avem învățători iar sistemul medical, e într-o stare un pic mai bună, s-au mai făcut și se vor mai face mici investiții, dar oricum suntem sub nivel. Însă la nivelul birocratic guvernamental, acolo se pot face reduceri mari, dar exact acolo nu se vor face!”, a mai arătat Mircea Coșea și a amintit despre înființarea unei noi societăți de către Sorin Grindeanu care angajează o sumedenie de oameni iar la Guvern a mai fost înființat și un comitet de promovare a investiții ”care să lucreze, nu se știe la ce. Deci zeci și zeci de oameni care apar așa, pe tăcute cu niște lefuri foarte, foarte mari, care sigur că nu vor fi afectați. De ce? Pentru că ei de fapt sunt personaje politice. Sunt elementele de politizare care până la urmă este un viciu care ne va distruge. Această politizarea excesivă a conducerii României, a elementelor importante de decizie prin oameni care nu au nicio competență, ne va distruge cu timpul, pentru ca nu putem să luăm măsuri. Uitați-vă ce se întâmplă cu problema grâului ucrainean. Nu suntem în stare să găsim niște măsuri pentru că nu avem capacitatea să mergem la Uniunea Europeană, cu o documentare corectă și cât se poate de bine fundamentată a pierderilor pe care le avem. Nu avem cu cine să facem lucrul ăsta, nu avem cu cine să facem nimic ca să rezolvăm problema Schengen-ului”, a mai arătat profesorul Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel