Mișcare radicală pe piața diamantelor. India suspendă importurile
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Diamante / Foto: Alrosa
Diamante / Foto: Alrosa
Industria diamantelor din India a recomandat înghețarea timp de două luni a importurilor de pierte brute, cea mai drastică măsură de urgență de la criza Covid-19.

Restricția va avea loc începând cu 15 octombrie și se va termina pe15 decembrie a.c., au declarat marți, într-o declarație comună, cinci organizații comerciale importante. Acestea au ajuns la această decizie în cadrul unei reuniuni a peste 100 de reprezentanți ai industriei în aceeași zi și au declarat că vor revizui situația în prima săptămână din decembrie.

Măsura este un răspuns la scăderea severă a comerțului cu diamante lustruite, pe fondul vânzărilor cu amănuntul slabe din SUA, al concurenței crescute din partea diamantelor cultivate în laborator și al prăbușirii economice a Chinei.

La începutul acestei luni, Consiliul indian pentru promovarea exportului de bijuterii și pietre prețioase (GJEPC) a transmis producătorilor de diamante, cerându-le să fie responsabili în ceea ce privește aprovizionarea cu diamante brute. La vremea respectivă, președintele GJEPC, Vipul Shah, a declarat pentru Rapaport News că ar putea fi necesare "acțiuni suplimentare" dacă piața nu se va îmbunătăți până la expoziția Jewellery & Gem World din Hong Kong, care s-a încheiat duminică.

De la acea scrisoare, compania rusă Alrosa și-a anulat vânzările din septembrie și octombrie și a cerut agenților economici să dea dovadă de prudență. Între timp, activitatea a fost previzibil de lentă la târgul de la Hong Kong, întrucât prezența și achizițiile cumpărătorilor chinezi au fost minime, au raportat expozanții.

Oferta excedentară de pietre prelucrate

În condițiile în care exporturile au scăzut cu 25% din ianuarie până în august, iar o tendință similară este vizibilă în septembrie, stocurile de diamante lustruite au crescut, iar prețurile au scăzut, au raportat organizațiile din domeniu.

Acestea au dat vina pe mineri, producătorii de diamante brute, care, au susținut ele, vând în mod regulat pietre brute indiferent de cererea păturii de mijloc, crezând că clienții lor vor cumpăra doar atunci când este necesar.

"Cu alte cuvinte, ei se bazează pe midstream pentru a evalua cererea de diamante brute și sunt fericiți să răspundă cu niveluri corespunzătoare de ofertă", se arată în declarație.

Industria a luat măsuri similare și în 2020, când organizațiile comerciale indiene au recomandat o serie de moratorii asupra importurilor de diamante brute, deoarece comerțul s-a oprit în timpul lockdown-ului cauzat de pandemie.

"Toți au fost de acord că aceasta este una dintre modalitățile prin care piața s-a îmbunătățit în crizele anterioare și că ar trebui să o încercăm din nou și de de data aceasta", a declarat un reprezentat al industriei care a dorit să-i fie păstrat anonimatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel