MISTERIOSUL scut spațial al Rusiei! Armata lui Putin, în acțiune

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Se cunosc foarte puține detalii
Se cunosc foarte puține detalii
Armata lui Vladimir Putin, în acțiune! Rusia a plasat joi cu succes pe orbită un satelit militar de pe cosmodromul Pleseţk, situat la circa 800 de kilometri nord de Moscova, a informat Ministerul Apărării de la Moscova.

Potrivit agențiilor internaționale de presă, foarte atente la orice mișcare ”strategică” decisă de regimul de la Kremlin, satelitul militar face cel mai probabil parte din misteriosul scut spaţial antirachetă rus, despre care se știu foarte puține detalii. Nici nu este, prin urmare, de mirare, de ce este îngrijorată comunitatea internațională!

Racheta Soiuz-2.1B a fost lansată la ora 01:09 GMT din regiunea Arhanghelsk, a menţionat ministerul citat într-un comunicat de presă.

În total, peste 40 de echipe de supraveghere şi mai bine de 70 de unităţi ale Armatei a 15-a a Forţelor Speciale Aerospaţiale au supervizat lansarea.

Potrivit agenţiei oficiale RIA Novosti, este vorba despre lansarea cu numărul 51 a unei rachete Soiuz-2.1B de la începerea testelor pe cosmodromul Pleseţk, în 2004. Racheta purtătoare a înlocuit rachetele Soiuz-U care erau folosite la Pleseţk între anii 1973-2012.

Potrivit site-ului Spaceflightnow, specializat în lansări în spaţiu, acest satelit este foarte probabil un dispozitiv de alertă timpurie Tundra, din care Rusia a mai pus pe orbită în 2015, 2017 şi 2019.

Citește și Spaima lumii! Este cea mai puternică rachetă de pe pamânt!

Citește și Noua armă a SUA. Nici măcar China nu are șanse să scape

Potrivit altei publicaţii specializate în spaţiul rus, site-ul Russianspaceweb, satelitul lansat joi face parte din misteriosul scut spaţial antirachetă Kupol (Cupolă), despre care Moscova a dezvăluit foarte puţine detalii în decembrie 2019.

Acest sistem este menit să detecteze din spaţiu lansarea de rachete balistice, traiectoria lor şi zona vizată, potrivit documentelor prezentate la acea vreme de Statul Major rus. Componenţa completă a Kupol, care se doreşte a fi echivalentul sistemului american SBIRS, nu este cunoscută.

Rusia, care dispune încă din 2015 de o "forţă spaţială" integrată în forţele sale aeriene şi al cărei principal scop este apărarea antirachetă, este acuzată de mai mulţi ani de militarizarea spaţiului. La rândul său, Moscova acuză SUA de acelaşi lucru.

În 2018, Washingtonul s-a declarat îngrijorat de "comportamentul foarte anormal" al unui satelit rus, acuzând Moscova că încearcă să dezvolte arme spaţiale, lucru dezminţit de Kremlin.

Mai recent, săptămâna trecută, Rusia a stârnit controverse după ce a pulverizat un vechi satelit sovietic aflat pe orbită în urma testării unei rachete antisatelit. Gestul a fost denunţat de autorităţile de la Washington, care l-au considerat periculos deoarece explozia a generat "un nor" de reziduuri spaţiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel