Ținta de inflație. Profesorul Adrian Mitroi: ”Banca Națională va face diferența aici”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce trebuie să înțelegem despre abordarea BNR
Ce trebuie să înțelegem despre abordarea BNR
EXCLUSIV
Adrian Mitroi, profesor de finanțe, invitat la emisiunea DCBusiness ”Totul despre bani”, a vorbit despre politica Băncii Naționale a României, despre ținta de inflație. 

Mai poate fi atinsă cifra de inflație cu o singură cifră, pe care și-a asumat-o ministrul Finanțelor la început de an?, a fost întrebat profesorul Adrian Mitroi. 

”Da, este o țintă ambițioasă, dar el vorbește dintr-o perspectivă, pentru că mai există și un bancher central care are ținta lui de inflație. Ministerul Finanțelor nu are o țintă, el vorbea și era mulțumit, pentru că vedea niște semne foarte bune. Eu cred că la limită putem vorbi de o inflație cu o cifră, dar nu substanțial sub o cifră din două motive. Avem o creștere economică neinflaționistă: 2,9% este în jurul creșterii noastre economice de potențial. Cam acolo ne-am reașezat după toată drama cheltuielilor foarte mari, dar mentenanța deficitului bugetar, scăparea pe deficitul comercial - nu este jobul de prioritate zero în momentul acesta -, mentenanța cursului, era nevoie de un mini echilibru care să se vadă într-o calmare a inflației”, a explicat profesorul de finanțe. 

Este mare și nedreaptă

Adrian Mitroi a subliniat că ”Ministerul Finanțelor are cea mai mare grijă, trebuie să-și coboare obligatoriu dobânda de finanțare, care este oricum mare și nedreaptă, chiar și cu reevaluarea favorabilă de rating de la Fitch de săptămâna trecută. Noi avem această tară pe care, nu știu de ce, o ducem în spate, a unor dobânzi mari, nemeritat de mari de finanțare a deficitului, iar aceste dobânzi mari se văd în toată economia, atât la corporații, cât și la noi, la indivizi. Ne plângeam noi de IRCC, dar din aprilie iarăși crește, ne plângeam de dobânzile mari. Uitați că ele chiar și în condiții de rating, ele vin pe un context internațional dificil de așteptări inflaționiste mai puțin temperate față de primul trimestru, care credeam că se vor și tempera”, a precizat invitatul emisiunii ”Totul despre bani”.

”O știm ce disciplinată și un pic grăbită este” 

Pe ansamblu, a continuat profesorul Adrian Mitroi, ”dacă noi rămânem la 2,9% creștere economică, cu deficitele sub control, s-ar putea să rămânem acolo, dar Banca Națională va face diferența aici, pentru că dacă ea urcă dobânda inflaționistă inflaționistă, banca pe care o știm, știm ce disciplinată și un pic grăbită este. Așa face întotdeauna. Am cercetat în detaliu abordarea băncii centrale românești: în general se grăbește, are motivele ei, după cum spune ea, se grăbește la creștere de dobândă și este tardivă la scădere de dobândă, cu motivația pe care o are, cursul, în principal. Dar acum are un curs care este constant față de un euro care tinde să se aprecieze un pic față de dolar. Deci, nu mai are grija prea mare că ar trebui să susțină un curs valutar cu dobânzi mai mari. Speranța mea este că Banca Centrală va reduce potențiometrul de creștere cu 0,25%, probabil și cu mai puțin în viitor, iar atunci, implicit, o să ne finanțăm cu sub 10%, dar pe termen scurt”, a apreciat profesorul de finanțe. 

Pentru a afla și alte răspunsuri la întrebări importante legate inclusiv de instrumente de protejare a economiilor, ascutați întreg interviul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel