COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
Contribuții la fondurile de pensii facultative
Articolul 76 din Codul Fiscal urmează să sufere modificări semnificative referitoare la contribuțiile la fondurile de pensii facultative. Astfel, angajatorii vor putea suporta contribuții la un fond de pensii facultative, dar în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru fiecare persoană. Această reglementare se aplică într-un an fiscal.
Limitare a contribuțiilor
La articolul 78, alineatul (2), se impune o limitare suplimentară, astfel încât contribuțiile la fondurile de pensii facultative să nu depășească 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pe întregul an fiscal.
Deduceri fiscale pentru participanții la fondurile de pensii facultative
La articolul 142, urmează să se introducă o nouă prevedere care va permite deduceri fiscale pentru angajații care participă la fondurile de pensii facultative. Aceștia vor putea beneficia de deduceri în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, într-un an fiscal pentru fiecare persoană.
Modificări în Legea pensiilor facultative
La articolul 76 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, se aduc modificări esențiale referitoare la deducerile fiscale pentru participanții la fondurile de pensii facultative. Suma reprezentând contribuțiile la aceste fonduri este deductibilă pentru fiecare participant, în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute garantate într-un an fiscal.
De asemenea, se introduce o nouă prevedere referitoare la suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative ale unui angajator. Aceasta este deductibilă la calculul profitului impozabil, în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute garantate, pentru fiecare participant, într-un an fiscal.
După ce legea va intra în vigoare Ministerul Finanțelor Publice va trebui să elaboreze și să propună spre aprobare Guvernului modificările normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, pentru a asigura implementarea eficientă a noilor reglementări.
Aceste modificări vin în întâmpinarea necesităților actuale ale pieței și au scopul de a aduce claritate și coerență în ceea ce privește contribuțiile la fondurile de pensii facultative, contribuind la un mediu fiscal mai echitabil și transparent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...