Modificare importantă pentru pensiile facultative

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Calcule / Foto: Freepik
Calcule / Foto: Freepik
La Comisia de muncă a Senatului se află în dezbatere o modificare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal și a articolului 76 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, modificări care au fost introduse pentru a reglementa contribuțiile la fondurile de pensii facultative și pentru a aduce ajustări necesare în legislația fiscală.

Contribuții la fondurile de pensii facultative

Articolul 76 din Codul Fiscal urmează să sufere modificări semnificative referitoare la contribuțiile la fondurile de pensii facultative. Astfel, angajatorii vor putea suporta contribuții la un fond de pensii facultative, dar în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru fiecare persoană. Această reglementare se aplică într-un an fiscal.

Limitare a contribuțiilor

La articolul 78, alineatul (2), se impune o limitare suplimentară, astfel încât contribuțiile la fondurile de pensii facultative să nu depășească 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pe întregul an fiscal.

Deduceri fiscale pentru participanții la fondurile de pensii facultative

La articolul 142, urmează să se introducă o nouă prevedere care va permite deduceri fiscale pentru angajații care participă la fondurile de pensii facultative. Aceștia vor putea beneficia de deduceri în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, într-un an fiscal pentru fiecare persoană.

Modificări în Legea pensiilor facultative

La articolul 76 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, se aduc modificări esențiale referitoare la deducerile fiscale pentru participanții la fondurile de pensii facultative. Suma reprezentând contribuțiile la aceste fonduri este deductibilă pentru fiecare participant, în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute garantate într-un an fiscal.

De asemenea, se introduce o nouă prevedere referitoare la suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative ale unui angajator. Aceasta este deductibilă la calculul profitului impozabil, în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute garantate, pentru fiecare participant, într-un an fiscal.

După ce legea va intra în vigoare Ministerul Finanțelor Publice va trebui să elaboreze și să propună spre aprobare Guvernului modificările normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, pentru a asigura implementarea eficientă a noilor reglementări.

Aceste modificări vin în întâmpinarea necesităților actuale ale pieței și au scopul de a aduce claritate și coerență în ceea ce privește contribuțiile la fondurile de pensii facultative, contribuind la un mediu fiscal mai echitabil și transparent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel