Elena Mateescu: Anul agricol 2024–2025, printre cei mai secetoși din ultimul secol
România riscă să încheie anul...
Contribuții la fondurile de pensii facultative
Articolul 76 din Codul Fiscal urmează să sufere modificări semnificative referitoare la contribuțiile la fondurile de pensii facultative. Astfel, angajatorii vor putea suporta contribuții la un fond de pensii facultative, dar în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru fiecare persoană. Această reglementare se aplică într-un an fiscal.
Limitare a contribuțiilor
La articolul 78, alineatul (2), se impune o limitare suplimentară, astfel încât contribuțiile la fondurile de pensii facultative să nu depășească 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pe întregul an fiscal.
Deduceri fiscale pentru participanții la fondurile de pensii facultative
La articolul 142, urmează să se introducă o nouă prevedere care va permite deduceri fiscale pentru angajații care participă la fondurile de pensii facultative. Aceștia vor putea beneficia de deduceri în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, într-un an fiscal pentru fiecare persoană.
Modificări în Legea pensiilor facultative
La articolul 76 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, se aduc modificări esențiale referitoare la deducerile fiscale pentru participanții la fondurile de pensii facultative. Suma reprezentând contribuțiile la aceste fonduri este deductibilă pentru fiecare participant, în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute garantate într-un an fiscal.
De asemenea, se introduce o nouă prevedere referitoare la suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative ale unui angajator. Aceasta este deductibilă la calculul profitului impozabil, în limita a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute garantate, pentru fiecare participant, într-un an fiscal.
După ce legea va intra în vigoare Ministerul Finanțelor Publice va trebui să elaboreze și să propună spre aprobare Guvernului modificările normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, pentru a asigura implementarea eficientă a noilor reglementări.
Aceste modificări vin în întâmpinarea necesităților actuale ale pieței și au scopul de a aduce claritate și coerență în ceea ce privește contribuțiile la fondurile de pensii facultative, contribuind la un mediu fiscal mai echitabil și transparent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Capitalizarea Bursei de la...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...