Subvenţie la căldură şi pentru cei care stau la casă sau au centrală de apartament. Informaţia zilei pentru români
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Calorifer / FOTO: Freepik
Calorifer / FOTO: Freepik
A fost depusă la Senat o propunere legislativă de modificare şi completare a Ordonanţei Guvernului nr.36/2006 privind instituirea preţurilor locale de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate.

În contextul economic şi social actual, multe gospodării din ţara noastră se confruntă cu dificultăţi semnificative în a-şi permite costurile asociate încălzirii locuinţelor în sezonul rece. Pentru a asigura un nivel de trai decent şi pentru a preveni situaţiile de vulnerabilitate extremă, este imperativ să se acorde subvenţii pentru combustibilul utilizat în încălzire. Această măsură ar contribui la creşerea siguranţei şi bunăstării cetăţenilor, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Necesitatea introducerii unei astfel de măsuri derivă tocmai din obligaţia pe care autorităţile o au de a asigura accesul oamenilor la condiţii de trai decente, prin acoperirea nevoilor de bază ale acestora. În acest sens, este esenţial ca statul să adopte toate măsurile de protecţie socială necesare.

O mare parte a populaţiei, în special categoriile vulnerabile precum persoanele în vârstă, familiile cu venituri mici şi persoanele cu dizabilităţi, se confruntă cu dificultăţi în acoperirea costurilor de încălzire. Subvenţia ar oferi un sprijin direct şi necesar acestor grupuri. În egală măsură, lipsa accesului la încalzire pentru numeroase familii, ca urmare a existenţei unor preţuri prohibitive pentru acoperirea unei nevoi vitale, conduce la apariţia unor probleme grave de sănătate, inclusiv afectiuni respiratorii şi cardiovasculare pentru persoanele expuse pe termen îndelungat la conditii de temperatura scăzută pe timpul iernii, mai ales în cazul copiilor şi bătrânilor, mai explică iniţiatorii proiectului.

 

Subvenţie, inclusiv pentru cei care stau la casă sau au centrală de apartament

 

Populaţia vulnerabilă se regăseşte şi în afara sistemului centralizat de încălzire, iar preţurile prohibitive cu energia au permis ca această categorie să fie nepermis de expusă fenomenului de săracie energetică. Prin introducerea acestor măsuri, vor fi eliminate discriminările existente în acest moment între populaţia racordată la un sistem centralizat de încălzire care are acces la un preţ subvenţionat al încălzirii - şi cetăţenii care locuiesc la casă sau care au centrale de apartament şi care sunt expuşi unor preţuri prohibitive cu încălzirea în fiecare iarnă.

Astfel, prin introduccrea subvenţiilor la combustibil se combate sărăcia energetică, un fenomen în care gospodăriile nu îşi pot permite necesarul minim de energie pentru încălzire, iluminat şi alte nevoi esenţiale. (...)

Modficarea legislativă propusă are în vedere eliminarea discriminărilor generate de tipul de racordare, între beneficiarii sistemului centralizat de producere şi distribuţie a energiei termice şi restul cetăţenilor. În plus, prin sprijinirea categoriilor vulnerabile, această măsură ar contribui la reducerea inegalităţilor sociale şi economice, se arată în document.

Proiectul poate fi studiat aici

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel