Măsluirea kilometrajului, pedepsită cu închisoare
Autor: Oana Pavelescu | 10 noi 2021 / 16:13
Modificarea kilometrajului devine infracțiune
Modificarea kilometrajului devine infracțiune
România este mare consumatoare de mașini la mâna a doua ceea ce a dus la apariția a numeroși samsari care aduc astfel de autovehicule în străinătat. Însă nu puțini sunt cei care măsluiesc kilometrajul mașinilor pentru a câștiga mai mulți bani și a vinde cât mai repede.

Astfel, la Senat se află în dezbatere o inițiativă legislativă care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru cei care umblă la kilometrajul mașinilor.

Conform noii legi cei care modifică kilometrajul unei mașini, cei care cer modificarea acestuia sau cei care vând o mașină cu kilometrajul modificat sau defect vor risca pedepse cu închisoarea de până la un an.

Proiectul de lege de la Senat stabilește, printre altele, introducerea în categoria infracțiunilor a modificărilor făcute asupra kilometrajului unei mașini.

”Este interzisă modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune ori inacţiune de natura să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul”, prevede noua inițiativă legislativă.

G Ad:

Noua lege mai spune că: ”În cazul în care odometrul este defect, proprietarul autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere în cadrul unor ateliere autorizate conform legislaţiei în vigoare” și ”înlocuirea odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic este considerată un act de fraudă legat de indicaţia odometrului unui vehicul, scopul fiind de a ascunde indicaţia reală şi de a realiza astfel un profit, în cazul în care aceasta nu este înregistrată şi transmisă corespunzător către RAR”.

RAR, precizări legate de anvelopele ”all season”

Astfel de fapte vor fi considerate infracțiuni și vor putea fi pedepsite cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

În plus, documentul prevede că aceeași pedeapsă o vor risca cei ce pun în circulație o mașină cu kilometrajul defect, dar și cei ce comercializează astfel de mașini sau mașini la care a fost modificat kilometrajul.

Toate valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră se vor regăsi, așa cum prevede proiectul, într-un registru electronic care va fi înființat și gestionat de Registrul Auto Român (RAR).

Datele vor fi preluate de RAR de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung acolo pentru reparații sau întreținere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Bitdefender avertizează asupra unui atac mai puțin obișnuit

Bitdefender avertizează asupra unui nou val de atacuri,...

Internetul nord-coreean, închis complet. Care ar fi motivul

Internetul din Coreea de Nord pare să fi fost afectat de...

YouTube va explora funcțiile NFT pentru creatori

YouTube explorează caracteristici care să permită...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro