Modificarea legii pensiilor, în Senat: "Nedreptate flagrantă care trebuie corectată"
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Legea pensiilor. pexels.com
Legea pensiilor. pexels.com
Nici nu a fost bine aprobată, că se propune deja modificarea noii legi a pensiilor.

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Concret, iată care sunt schimbările pe care doresc să le aducă acest proiect care va ajunge la votul parlamentarilor:

"Această iniţiativă legislativă aduce o schimbare aparent minoră în Legea Pensilor, dar aceasta va asigura dreptate, egalitate şi respect pentru profesioniştii care lucrează pe navele de salvare şi depoluare.

Aceşti profesionişti care îşi desfăşoară activitatea pe navele de salvare şi depoluare sunt în prima linie a intervenţiilor în situaţii de urgenţă pe mare şi a acţiunilor de protecţie a mediului înconjurător. Fie că sunt implicaţi în salvarea vieţilor umane sau în limitarea daunelor cauzate de poluare, înfruntă pericolele cu stoicism şi dăruire. Însă, în ciuda angajamentului şi sacrificiului lor, aceştia sunt trataţi în mod nedrept în ceea ce
priveşte asigurările lor sociale. Ei nu beneficiază de aceleaşi privilegii ca personalul navigant din unităţile de transport maritim şi fluvial, care lucrează în sala de maşinilor de pe navele maritime şi fluviale cu capacitate de peste 600 CP. Aceştia beneficiază la acest moment, conform Anexei 2, punctul 9 din Legea nr. 360/2023, de un tratament diferit la calculul perioadei de cotizare, întrucât se consideră că activitatea lor s-a desfăşurat în condiţii speciale.

Conform art. 15 alin. (2), "‘Pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în locurile de muncă în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:

a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiţii deosebite;

b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiţii speciale.

Chiar dacă activitatea marinarilor salvatori şi de pe navele depoluante este deosebit de periculoasă şi dificilă, aceasta nu a fost inclusă în Anexa 2 a Legii nr. 360/2023 ce stabileşte locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, creându-se o nedreptate flagrantă care trebuie corectată.

Acest proiect va asigura o plată egală şi drepturi egale pentru muncă egală. Această modificare este despre recunoaşterea valorii umane şi a sacrificiului personal. Este despre a face ceea ce este corect, de a elimina discriminarea şi de a asigura un viitor mai sigur pentru acei oameni care navighează către necunoscut, ori de câte ori apare câte o urgenţă", se arată în nota de fundamentare a proiectului.  

 

Textul proiectului de lege: 

 

LEGE

pentru modifîcarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Articol unic. La Anexa 2 din Legea nr. 360/2023 a sistemului public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1089 din 4 decembrie 2023, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică punctul 9, urmând a avea următorul cuprins:

“9. Activitatea desfăşurată de personalul navigant din unităţile de transport maritim şi fluvial, care lucrează în sala de maşinilor de pe navele maritime şifluviale cu capacitate de peste 600 CP, precum şi personalul navigant punte ce îşi desfăşoară activitatea pe navele de salvare sau depoluare de pe navele maritime şifluviale ”

Această lege a fost adoptată de Parlamentului României cu respectarea prevederilor art. 75 şi art. 76 alin. (1) din Constituţia României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 


pixel