Modificări fiscale. Elena Cristian: Nu faci aşa ceva într-o perioadă de criză. Sunt măsuri pe care ministrul Câciu le critica atunci când era analist
Autor: Mihai Ciobanu | 05 iul 2022, 20:37
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Analistul economic Elena Cristian a criticat pachetul de modificări fiscale lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor. 

"Dacă statul vrea bani mai mulţi, să colecteze mai bine. Are de unde, are cum şi are până unde să meargă. Suntem pe ultimul loc în Europa la colectare. Să colecteze mai mult, să strângă mai multe impozite şi taxe, să scoată la suprafaţă economia subterană, să reducă evaziunea acolo unde poate să o reducă. De exemplu am văzut că creşte acciza la ţigări; acolo este cea mai mare evaziune. Du-te în Piaţa Obor şi o să vezi cum se vând ţigări la negru, mai ieftine şi nefiscalizate, pentru care nu plăteşte nimeni niciun impozit şi nicio taxă către statul român.

Nu trebuie ca într-o perioadă tulbure, într-o perioadă în care inflaţia este la cote record, când vorbim de crize peste crize, de război şi pandemie, să schimbi sistemul fiscal, oricât de bune ar fi unele modificări, deşi cele mai multe sunt proaste şi sunt modificări pe care ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, le critica smulgându-şi părul din cap la toate televiziunile atunci când era analist. Într-o perioadă tulbure nu schimbi sistemul fiscal, ci încerci să aduci mai mulţi bani la buget folosindu-ţi propriile resurse", a declarat, marţi seara, la Antena 3, Elena Cristian.

 

Citeşte şi: Lista schimbărilor fiscale pregătite de Guvern. Unele modificări nu au termen de aplicare

 

Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică principalele schimbări fiscale care, în marea lor majoritate, vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. 

Excepție face majorarea accizei la țigări și la băuturi alcoolice, care va fi operată de la 1 august 2022, și eliminarea impozitul specific, care va fi implementată începând cu data de 1 august 2022, dar cu unele reguli tranzitorii pentru impozitele datorate în cursul anului 2022. Impactul bugetar estimat este de 2,2 miliarde lei în plus în anul 2022 și 13,4 miliarde lei în plus în anul 2023.

Scade pragul pentru microîntreprinderi

- În prezent, o microîntreprindere este încadrată ca atare dacă a realizat din data de 31 decembrie a anului fiscal precedent venituri nu mai mari de echivalentul a 1.000.000 euro. Ministerul Finanțelor propune scăderea acestui prag la 500.000 de euro.

- Se propune instituirea condiției ca microîntreprinderea să aibă cel puțin un salariat, situație în care este necesară eliminarea cotei de impozitare de 3%.

- Un acționar/asociat va fi condiționat să dețină titluri de participare la cel mult trei microîntreprinderi, în cazul acționarilor asociaților care dețin mai mult de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.

- Vor fi limitate la 20% veniturile obținute din consultanță și management.

- Se vor exclude din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor persoanele juridice care desfășoară activităţi: în domeniul bancar, în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniul jocurilor de noroc, precum și a persoanelor juridice române care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.

- Se va elimina posibilitatea de opțiune pentru aplicarea impozitului pe profit în situația în care erau îndeplinite condițiile legate de valoarea capitalului social și a numărului de salariați.

Se va menține cota de impozitare de 1%.

Nu este precizat un termen de intrare în vigoare.

Crește impozitul pe dividende

- Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților.

Nu este precizat un termen de intrare în vigoare.

Crește TVA la băuturi cu zahăr și bere fără alcool, de la 9% la 19%

Se vor exclude din sfera de aplicare a facilității cotei reduse de TVA de 9%, pe lângă excepția prevăzută deja pentru băuturi alcoolice, și băuturile nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202 10 00 și 2202 99, respectiv a băuturilor nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate. Astfel, pentru aceste produse se va aplica TVA de 19%.

Totodată, se va aplica aceeași cotă de TVA, respectiv cotă redusă de 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepția băuturilor alcoolice și a celor nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman şi animal, cât și pentru serviciile de restaurant şi de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră.

Măsurile se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2023.

TVA de 5% pentru livrarea de locuințe doar o singură dată

- Se propune ca, începând cu 1 ianuarie 2023, să se restrângă sfera de aplicarea a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe către persoane fizice, care vor putea beneficia de această facilitate o singură dată, respectiv să achiziționeze, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%.

- Se popune ca persoanele fizice care au încheiat acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziția de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, anterior datei de 1 ianuarie 2023, să beneficieze de aplicarea cotei reduse de TVA în anul 2023 în condițiile legale în vigoare la data încheierii acestor acte.

Crește acciza la țigări

- Ministerul Finanțelor propune creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?