Modificări importante în Codul Fiscal. Beneficii majorate pentru contribuabili

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
foto: pexels.com
foto: pexels.com
A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

"Dezbaterile asupra proiectului Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal au avut loc în urmă cu aproximativ 10 ani, legea fiind adoptată de către Camera Deputaţilor, for decizional în data de 30 iunie 2015. În acest interval de timp, nivelul veniturilor salariale şi de natură salarială s-au majorat semnificativ, concomitent cu o creştere importantă a indicelui preţurilor de consum. La momentul dezbaterii şi adoptării Codului fiscal, legiuitorul a prevăzut unele facilităţi fiscale (deductibilităţi de cheltuieli, neimpozitare, neplata contribuţiilor sociale de sănătate) pentru dezvoltarea unor sectoare importante - pensiile facultative şi asigurările voluntare de sănătate. Aceste facilităţi au fost raportate la o sumă absolută, respectiv echivalentul în lei a 400 de euro anual.

În aceste condiţii şi luând în considerare evoluţia preţurilor interne, echivalentul în lei a 400 de euro anual (respectiv 33,3 euro lunar) nu mai răspunde scopului urmărit de legiuitor, neputând fi asigurate nici asigurări voluntare private de sănătate la aceasta valoare şi nici o acumulare consistentă în portofoliile de pensii facultative administrate privat", explică iniţiatorii în nota de fundamentare a proiectului.

 

Creşterea la echivalentul în lei a 1.200 euro anual

 

"În vederea asigurării scopului urmărit iniţial de către legiuitor, propunem actualizarea cuantumului acestei facilităţi şi majorarea acesteia la echivalentul în lei a 1.200 euro anual (respectiv 100 euro lunar). Suma propusă răspunde mult mai bine dezvoltării celor două sectoare şi aderării contribuabililor la pensii facultative administrate privat sau la servicii private de sănătate, în baza unor asigurări voluntare de sănătate. 

Pe termen scurt, impactul bugetar al măsurilor propus este nesemnificativ, deoarece, la actuala valoare de 400 de euro, tot mai puţini contribuabili utilizează această opţiune fiscală. Pe termen mediu şi lung, impactul bugetar este unui pozitiv, deoarece determină: conformare fiscală în domeniul veniturilor salariale şi de natură salarială, precum şi venituri suplimentare din dezvoltarea unor servicii private de calitate.

Pentru a respecta exigenţele art.4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, propunem ca intrarea în vigoare a prezentei legi sa aibă loc
începând cu anul următor publicării acesteia în Monitorul Oficial al României. Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă, în procedură de urgenţă. Procedura de urgenţă este necesară pentru a asigura aplicarea legii începând cu anul fiscal următor", se arată în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie

pixel