Una dintre cele mai bogate ţări ale Europei, Norvegia, luptă şi ea împotriva crizei energetice. Peste 50 de copii ratează acum orele de înot rămase numai la această piscină din Bergen, directorul Bård Johansen declarând că părinților li se va rambursa tot ce au plătit şi cerându-şi în acelaşi timp scuze pentru incovenient.
„Am încercat să facem cursuri cu temperaturi mai scăzute, dar pentru cei mici a fost prea frig. Copiii au înghețat. Sperăm să revenim mai puternici, atunci când va fi momentul potrivit„, a declarat el, pentru publicaţia Dagbladet.
Pe de altă parte, el înțelege că a fost necesar să se ia măsuri împotriva prețurilor mari la energie electrică. „Electricitatea este nebunește de scumpă acum. Este pur și simplu prea mult„, a spus el, convins în acelaşi timp că majoritatea oamenilor din Norvegia înțeleg situația.
Inginerul Steinar Sundberg, de la Departamentul Imobiliar al Universităţii din Bergen explică că o scădere de un grad corespunde cu o reducere de cinci procente din costurile de încălzire. Pentru a economisi energie electrică, Universitatea din Bergen a redus funcționarea instalațiilor tehnice, iar acum temperatura interioară este de 20 de grade, faţă de 22, câte erau înainte de explozia preţurilor. De altfel, municipalitatea Bergen a scăzut deja temperaturile interioare la 20 de grade în toate clădirile publice, potrivit RTV.
Norvegienii au pus ochii pe OMV și vor să cumpere. Ce se întâmplă cu Petrom
Un consorţiu din care face parte grupul energetic norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată de a cumpăra un pachet majoritar din activităţile de explorare şi producţie ale grupului austriac OMV, potrivit unui articol publicat marţi în cotidianul austriac Kurier, confirmat de o sursă din industrie pentru Reuters.
Acest consorţiu, care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV, susţine Kurier care adaugă faptul că oferta consorţiului estimează valoarea unui pachet de 51% din divizia de E&P a OMV undeva între 5,5 şi 7 miliarde de dolari.
Publicaţia austriacă precizează că oferta nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia.
O sursă din industria de petrol şi gaze a confirmat pentru Reuters că există un interes din partea consorţiului norvegian pentru divizia de explorare şi producţie a ONV dar susţine că firma Aker BP face parte din acest consorţiu, mai degrabă decât Aker ASA.
Atât Kurier cât şi sursa citată de Reuters susţin că acest consorţiu a spus că este capabil să garanteze securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei, o prioritate pentru Guvernul austriac, care deţine 31,5% din OMV. Cu toate acestea, atât Kurier cât şi sursa citată de Reuters au precizat că nu este clar cum anume intenţionează consorţiul norvegian să livreze gaze Austriei, o ţară fără ieşire la mare, care se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti. Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Austria obţinea 80% din gazele sale din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...