Mohammad Murad: Noi, cei din industria turismului, nu suntem considerați oameni de afaceri

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ca să fim băgați în seamnă, trebuie să ieșim în stradă
Ca să fim băgați în seamnă, trebuie să ieșim în stradă
EXCLUSIV
Omul de afaceri Mohammad Murad, patronul Grupului hotelier Phenicia, unul dintre cele mai mari din România a declarat, într-un interivu pentru DCNews și preluat de DCBusiness că, din păcate cei care lucrează în HoReCa, în industria turismului în genera, nu sunt considerați oameni de afaceri și că nici unul dintre reprezentanții acestui sector nu au avut intrare la guvern, spre deosebire de directorii din multinaționale.

Suntem într-o situație cu multe semne de întrebare. Industria HoReCa a suferit enorm în pandemie, hoteluri, restaurante, cafenele, adică tot ce ține de industria turismului din România. Reprezentați acest sector de activitate, care dă de muncă la vreo 200.000 de persoane și care are un impact semnificativ asupra Produsului Inter Brut al țării. Cum a fost sprijinită HoReCa, ce propuneri aveți, ce se întâmpă acum? Mai avem HoReCa în România? Știu că ați investit sute de milioane de euro, a fost întrebat Mohammad Murad. 

Promisiuni da, comunicare nu

”Cred că pentru HoReCa și industria hotelieră, pandemia a fost, din punctul de vedere al suferințelor trăite și al impactului, un dezastru. Același lucru se poate spune și despre transporturi. Am avut foarte multe promisiuni, dar, din păcate cu guvernul care a fost până acum nu am avut aproape nici un pic de comunicare. Am observat că atenția maximă era îndreptată spre multinaționale și mai puțin către zona de capital autohton. 

Și am observat că nu prea cred în noi. Orice director de la orice multinațională putea să obțină o întâlnire în orice moment o întâlnire cu fostul ministru. Mai puțin noi, pe care ne considerau nu oameni de afaceri, ci niște bișnițari”, a spus Mohammad Murad. 

Cultura dialogului, nu există

Cred că odată cu înființarea unui nou minister și venirea unui nou ministru, cu care am avut deja o primă întredere, lucrurile vor sta altfel. Oricum, i-am dat o radiografie a turismului românesc, singurul sector economic unde domină capitalul românesc, prezent în proporție de peste 90 la sută.

”Desigur, trebuie să existe o colaborare și un parteneriat constructive între noi, mediul de afaceri, și, după 30 de ani, mediul politic. Lucru care nu există, pentru că nu avem cultura unui astfel de dialog. Trebuie să știi să te comporți cu omul care încearcă să facă ceva și nu toți avem profitul pe primul plan”, a spus directorul grulului hotelier Phenicia, precizând că ”noi, pe primul plan, avem este să-i păstrăm pe oamenii în fața cărora ne-am angajat să le oferim un loc de muncă, urmând ca, în viitor să ne putem dezvolta, astfel încât să fie benefic pentru țară”.

Nu suntem sindicate

”Din păcate, nu au înțeles că aici este nevoie de un parteneriat. Și aici este o problmă și durere foarte mare din partea clasei politice, pentru că nu avem contact”, a adăugat Mohammad Murad, subliniind că, pentru a fi băgați în seamă trebuie să ieșim în stradă, să mergem în Piața Victoriei, să adunăm un număr cât mai mare de oameni. Noi nu suntem sindicate. Noi suntem oameni care cred eu că gândim calm, echilibrat, civilizat și cred că numai prin dialog se poate obține cea mai bună soluție de care avem nevoie cu toții, de care are nevoie România”. 

”Da, turismul suferă în continuare, nu am primit nici un pic de ajutor din partea statului, spre deosebire de toate celelalte țări europene, care au primit foarte multe ajutoare. Întrebăm de ce când veniți cu o regulă europeană o puneți în aplicare a doua zi, dar când este o regulă europeană în avantajul nostru, vă faceți că nu o vedeți. Ceva nu este în regulă”, a spus Mohammad Murad. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik

pixel