„De regulă, acest gen de arme sunt deosebit de impresionante sau reprezintă o abordare foarte interesantă a diferitelor provocări ale epocii”, - notează observatorii publicației americane.
În opinia lor, racheta sovietică ”Buria” se potrivește ambelor descrieri. ”Buria” s-a născut într-un moment în care Uniunea Sovietică era concentrată aproape total pe dezvoltarea unei rachete balistice medii capabilă să transporte un focos nuclear pe teritoriul inamic.
După cum amintesc autorii articolului, la mijlocul anului 1956, armata sovietică a primit P-5M (conform clasificării NATO - SS-3 Shyster) - prima rachetă nucleară a țării. Problema a fost că raza ei era insuficientă pentru a doborî numeroase ținte importante, inclusiv bombardierele forțelor aeriene americane dislocate în Regatul Unit sau din Pacific.
„Lucrările la perfecționarea acestei rechete de aproape 20 de metri lungime au progresat într-un ritm alert, astfe că, la sfârșitul verii 1957, erau finalizate deja mai multe variante. Primul zbor de testare s-a încheiat însă cu un eșec.
Curând însă, lucrurile au decurs fără probleme și, în perioada 1957-1960, au fost efectuate un total de 19 lansări, dintre care 14 reușite. Raza de acțiune a rachetei a fost de 6400 de kilometri, în timp ce abaterea de la cursul țintă a fost minimă. Precizia de deplasare și de țintire a rachetei a fost asigurată de sistemul de control al astronavigației.
Citește și ALERTĂ la o bază militară americană: Rușii au lansat CEVA
„În ciuda puterii sale tehnologice, această rachetă a fost potențial vulnerabilă la apărarea aeriană a SUA datorită vitezei relativ scăzute din ultima fază de zbor”, explică autorii articolului. După cum era de așteptat, ”Buria” a fost abandonat în favoarea R-7 ICBM (conform clasificării NATO - SS-6 Sapwood). O modificare a acestei rachete a fost apoi utilizată pentru a lansa pe orbită primul satelit artificial din Pământ din lume, adaugă experții de la The Drive.
"Interesant, dar și regretabil, în același timp, este faptul că serviciile secrete occidentale nu au reușit niciodată să afle foarte multe detalii despre ”Buria”. Și este foarte păcate, pentru că, această rachetă strategică de croazieră din anii 1950 și-a găsit continuare în armele mult mai moderne, elemente din conceptul ”Buria” regăsindu-se în racheta de croazieră ”Burevestnik”, una dintre noile arme de temut ale Rusiei”, concluzionează autorii articolului din The Drive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...