Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Evaluarea economiei franceze pe un teren alunecos. Dizolvarea Adunării Naționale anunțată duminică de Emmanuel Macron „crește riscurile” legate de controlul bugetar al Franței, și deci asupra ratingului acesteia, a subliniat agenția de rating Moody's.
Moody's clasează Franța la Aa2 cu perspective stabile, cu un pas peste celelalte agenții Fitch și S&P, care au plasat-o la AA- din 2023 și, respectiv, din luna mai. Partidul care va câștiga alegerile legislative anticipate din 30 iunie și 7 iulie, „nu va dispune, probabil, de o majoritate absolută”, anticipează Moody’s.
Numărul moțiunilor de cenzură va crește
Agenția de rating se teme că va crește numărul moțiunilor de cenzură în următoarea legislatură și vede acest lucru drept „un risc crescut de instabilitate politică, mai ales că Adunarea Națională nu poate fi dizolvată în primul an”. O astfel de instabilitate „generează un risc de credit”, subliniază Moody's, în timp ce guvernul a fost deja nevoit să-și revizuiască brusc previziunile de deficit public pentru 2024 și 2025, menținându-și, în același timp, prognoza de revenire la 3% din PIB în 2027. ”Ținând cont de instabilitatea peisajului politic, este foarte posibil ca aceste obiective să fie abandonate, în ciuda presiunii probabile din partea Comisiei Europene” pentru ca Franța să fie în conformitate cu regulile bugetare ale UE, estimează Moody's.
O povară foarte mare pentru Franța
Ea notează că „povara datoriei Franței este cea mai mare dintre colegii săi cu note similare”, dar că „ritmul de reducere a deficitului Franței va fi mai lent decât cel al majorității colegilor săi europeni”. Ea estimează că datoria publică „va crește lent de la 110,6% din PIB în 2023 la aproape 115% din PIB până în 2027”, în timp ce guvernul prognozează o cvasistabilitate până în 2027.
Prin urmare, Moody's se așteaptă la „o deteriorare a sustenabilității datoriei franceze” și subliniază riscul de deteriorare a perspectivei și a ratingului „dacă ar fi să concluzionam că deteriorarea capacității de îndatorare a fost semnificativ mai mare în Franța” decât în țările cu cote similare. „Un angajament mai puțin puternic față de consolidarea bugetară ar crește și presiunea descendentă” asupra ratingului, conchide Moody's.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...