Moody’s avertizează Franța: Riscul este destul de mare
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Paris
Paris
Agenția de rating se așteaptă la „o deteriorare a sustenabilității datoriilor franceze”, precum și la „un risc crescut de instabilitate politică”.

Evaluarea economiei franceze pe un teren alunecos. Dizolvarea Adunării Naționale anunțată duminică de Emmanuel Macron „crește riscurile” legate de controlul bugetar al Franței, și deci asupra ratingului acesteia, a subliniat agenția de rating Moody's. 

Moody's clasează Franța la Aa2 cu perspective stabile, cu un pas peste celelalte agenții Fitch și S&P, care au plasat-o la AA- din 2023 și, respectiv, din luna mai. Partidul care va câștiga alegerile legislative anticipate din 30 iunie și 7 iulie, „nu va dispune, probabil, de o majoritate absolută”, anticipează Moody’s.

Numărul moțiunilor de cenzură va crește

Agenția de rating se teme că va crește numărul moțiunilor de cenzură în următoarea legislatură și vede acest lucru drept „un risc crescut de instabilitate politică, mai ales că Adunarea Națională nu poate fi dizolvată în primul an”. O astfel de instabilitate „generează un risc de credit”, subliniază Moody's, în timp ce guvernul a fost deja nevoit să-și revizuiască brusc previziunile de deficit public pentru 2024 și 2025, menținându-și, în același timp, prognoza de revenire la 3% din PIB în 2027. ”Ținând cont de instabilitatea peisajului politic, este foarte posibil ca aceste obiective să fie abandonate, în ciuda presiunii probabile din partea Comisiei Europene” pentru ca Franța să fie în conformitate cu regulile bugetare ale UE, estimează Moody's.

O povară foarte mare pentru Franța 

Ea notează că „povara datoriei Franței este cea mai mare dintre colegii săi cu note similare”, dar că „ritmul de reducere a deficitului Franței va fi mai lent decât cel al majorității colegilor săi europeni”. Ea estimează că datoria publică „va crește lent de la 110,6% din PIB în 2023 la aproape 115% din PIB până în 2027”, în timp ce guvernul prognozează o cvasistabilitate până în 2027.

Prin urmare, Moody's se așteaptă la „o deteriorare a sustenabilității datoriei franceze” și subliniază riscul de deteriorare a perspectivei și a ratingului „dacă ar fi să concluzionam că deteriorarea capacității de îndatorare a fost semnificativ mai mare în Franța” decât în ​​țările cu cote similare. „Un angajament mai puțin puternic față de consolidarea bugetară ar crește și presiunea descendentă” asupra ratingului, conchide Moody's.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck

pixel