Republica Moldova mizează pe importurile de energie din România
Republica Moldova se bazează pe...
Publicitate
Potrivit acestuia, în perioada ianuarie-noiembrie, livrările de gaze naturale prin conducte și gaze naturale lichefiate (GNL) au depășit 50 de miliarde de metri cubi.
„În ciuda tuturor declarațiilor și presiunilor sancționatorii, gazul este un produs foarte ecologic și rămâne cerut. Iar gazul rusesc este cel mai eficient din punct de vedere al costurilor, atât în ceea ce privește logistica, cât și prețul”, a afirmat Novak pentru postul de televiziune Rossiya-24.
Creșterea livrărilor are loc în urma unui an 2023 marcat de un minim istoric, când exporturile de gaze rusești către Europa au scăzut cu 55,6%, ajungând la 28,3 miliarde de metri cubi, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Moscova și Occident din cauza conflictului din Ucraina. În 2024, livrările sunt estimate să atingă aproximativ 32 de miliarde de metri cubi, conform calculelor Reuters bazate pe datele zilnice de export ale Gazprom și statisticile operatorilor europeni de conducte.
Exporturile de gaze rusești prin conducte către Europa se confruntă însă cu provocări majore. Acordul de tranzit pe cinci ani dintre Moscova și Kiev, care permite transportul gazelor rusești prin Ucraina în ciuda războiului, va expira la sfârșitul anului, iar Ucraina a anunțat că nu intenționează să-l reînnoiască. Aproximativ jumătate din gazele rusești livrate Europei tranzitează Ucraina, restul fiind transportat prin conducta TurkStream, pe fundul Mării Negre.
Novak a reiterat că Rusia este pregătită să furnizeze gaze Europei prin diverse rute, dar că Ucraina și țările europene trebuie să ajungă la un acord privind tranzitul gazelor rusești.
„Până în prezent, problema nu a fost rezolvată, deși europenii și țările europene sunt interesate de această rută prin Ucraina. Totuși, acest lucru depinde în primul rând de acordul dintre Uniunea Europeană și Kiev cu privire la posibilitatea acestor livrări”, a spus Novak.
În paralel, livrările de GNL rusesc pe cale maritimă au crescut, Europa achiziționând aproximativ jumătate din aceste exporturi. Uniunea Europeană nu are planuri imediate de a opri cumpărarea GNL rusesc, dar intenționează să își reducă dependența de gazele rusești până în 2027, prin creșterea importurilor din Norvegia, Statele Unite și Qatar.
Novak a estimat că exporturile de GNL ale Rusiei vor ajunge în 2024 la aproximativ 33 de milioane de tone, comparativ cu 32,9 milioane de tone livrate anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Republica Moldova se bazează pe...
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
Redacţia DC Business vă urează...
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Luni seara a avut loc prima...
Vladimir Putin și premierul...
Grupaj de ştiri.
BRD a transmis o notificare...
Curs valutar BNR, 23 decembrie.
Perioada de dinaintea...
Economia Marii Britanii stagnează în trimestrul trei,...
Anunţul zilei de la Cotroceni.