Motorina sare de 8 lei, dar benzina se ieftinește! Ce se întâmplă cu prețurile?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Benzinărie / Foto: Freepik
Benzinărie / Foto: Freepik
Prețurile carburanților în România sunt într-o dinamică mixtă: motorina depășește 8 lei/litru, în timp ce benzina standard atinge cel mai mic nivel din ultimele zile.

În ciuda faptului că pe 14 iulie 2025 România înregistra prețuri record la pompă—cu benzina și motorina standard ajungând la 7,99 lei/litru, cel mai mare nivel al anului—datele din 16 iulie arată o evoluție mixtă. Astfel, motorina continuă să se scumpească, în timp ce prețul minim pentru benzina standard a scăzut ușor, indicând o posibilă stabilizare sau ajustare locală.

Benzina standard: între 6,87 lei și 7,99 lei/litru

Potrivit datelor din stațiile de carburant din București și din țară, benzina standard se vinde în prezent la prețuri ce variază între 6,87 lei/litru (în afara Capitalei) și 7,99 lei/litru (în benzinării MOL și Rompetrol din zone centrale). Prin comparație, pe 14 iulie, prețul minim era de 7,02 lei/litru, ceea ce înseamnă că s-a înregistrat o scădere de 15 bani în partea inferioară a intervalului.

Motorina standard: între 7,43 lei și peste 8,10 lei/litru

Situația este însă diferită în cazul motorinei. Dacă pe 14 iulie prețul maxim era tot 7,99 lei/litru, pe 16 iulie unele stații OMV, Rompetrol și MOL din București afișează prețuri de 8,09 – 8,10 lei/litru pentru motorina standard, iar pentru motorina premium se depășește chiar și acest nivel. Practic, motorina a depășit pentru prima dată în acest an pragul de 8 lei, fapt care ridică îngrijorări privind costurile de transport și impactul asupra inflației.

Context internațional tensionat

Pe fondul tensiunilor geopolitice și al deciziilor strategice ale marilor producători de petrol, piața rămâne volatilă. Deși există semnale de creștere a extracției în țări ca Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irak, Guyana și Brazilia, cererea globală rămâne ridicată, iar incertitudinile privind tranziția energetică contribuie la menținerea prețurilor mari.

Norvegia, deși orientată spre politici climatice, a anunțat că va menține producția de petrol și gaze cel puțin până în 2035. Pe de altă parte, emergenți precum Namibia încep să joace un rol tot mai activ pe piață, ceea ce complică estimările privind evoluția cotațiilor internaționale.

Impactul în România

Scumpirea motorinei peste 8 lei/litru afectează în mod direct sectoarele de transport, agricultură și distribuție, unde motorina este combustibilul dominant. În paralel, ieftinirea ușoară a benzinei standard poate semnala o corecție temporară, posibil determinată de concurența regională și de mișcările stocurilor comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Factură energie electrică
Amazon Iași
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Caschetă de militar
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik

pixel