Mugur Isărescu: O să spuneți că iar ține guvernatorul cu băncile

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Mugur Isărescu: O să spuneți că iar ține guvernatorul cu băncile
Mugur Isărescu: O să spuneți că iar ține guvernatorul cu băncile
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat ce se întâmplă cu banii românilor în 2023, în contextul în care prețurile și ratele la credite au continuat să crească, la începutul anului.

Mugur Isărescu a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre stabilizarea prețurilor din România, dar și despre creditele pe care băncile le acordă.

  • Obiectivul nostru este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. Stabilitatea prețurilor nu asigură aproape deloc evitarea crizelor sistemice.

  • În funcție de indicele armonizat al prețurilor de consum, România este pe locul 8, cu 14,6 %. Bulgaria este pe locul 9.

  • Marea problemă, după criză din 2008, a fost cea a creditelor neperformante. Rezolvarea problemelor creditelor neperformante a fost o revoluție pozitivă. Stăm mai bine decât media europeană.

  • O să spuneți că iar ține Guvernatorul cu băncile. Nu că trebuie să trăiască, dar băncile nu pot da credite, dacă nu au profitabilitate.

Lovitură pentru BERD. Instituţia financiară se aşteaptă la pierderi record. Care sunt cauzele

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se aşteaptă să raporteze o pierdere record în 2022, în special din cauza pierderilor suferite în cazul portofoliilor de investiţii din Rusia şi Belarus, a avertizat Odile Renaud-Basso, preşedintele BERD, transmite joi Reuters.

Înaintea războiului din Ucraina, instituţia financiară avea un portofoliu de aproximativ un miliard de dolari concentrat pe Rusia şi Belarus, care este acum "provizionat integral".

Comparativ, condiţiile dificile de pe piaţă şi creditele neperformante au avut un impact limitat asupra activelor deţinute de BERD, a explicat Renaud-Basso.

"Ne aşteptăm la o pierdere record, după un profit record în anul anterior", a declarat şeful BERD, într-un interviu acordat Reuters, în marja Forumului de la Davos.

Anterior, BERD raportase investiţii record în 2022, de aproximativ 13,1 miliarde de euro (14,1 miliarde de dolari), şi estima că va continua investiţiile în sectorul alimentar şi al securităţii energetice, a afirmat Renaud-Basso.

Instituţia financiară speră să-şi majoreze anul acesta investiţiile în Orientul Mijlociu şi în Africa, în special în Egipt, dar şi în Tunisia. De asemenea, Renaud-Basso a reafirmat angajamentul băncii de a trimite Ucrainei trei miliarde de dolari până la finalul acestui an, în special în vederea reconstruirii infrastructurii.

În plus, şeful BERD se aşteaptă ca extinderea activităţilor băncii în Africa Subsahariană şi Irak, amânate din cauza războiului din Ucraina, să fie din nou luate în considerare în 2023.

Factura la energie pe decembrie. Enel, anunţ important pentru clienţi

Pe fondul haosului legislativ pe această temă, ENEL a anunțat că va trimite facturi la energie electrică doar pentru prima jumătate a lunii. 

"Ca urmare a acestor modificări, și noi, la rândul nostru, este necesar să modificăm sistemul informatic. 

De aceea, facturile emise zilele acestea includ consumul tău estimat din perioada 1-15 decembrie 2022, urmând ca, după finalizarea actualizării sistemului, următoarea factură să includă diferența de consum pe luna decembrie (16–31 decembrie 2022, când se aplică alte prevederi față de prima jumătate a lunii) și consumul aferent lunii ianuarie 2023. 

Nu trebuie să îți faci griji

Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, așadar nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult decât ți-ai planificat!", a anunțat Enel România.

Astfel, consumul pe ianuarie 2023 se va plăti la prețul plafonat al energiei intrat în vigoare de la 1 ianuarie, care ia în calcul consumul din luna respectivă. 

În schimb, cel din intervalul 16-31 decembrie 2022, chiar dacă va apărea în factura emisă în februarie, va fi calculat conform regulilor aplicate în 2022, adică plafonarea se va raporta la consumul lunar mediu din 2021, potrivit Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.


pixel